1b3bb67ee861f9197c8aadadf14d1bab

Фандъкова настоява Софиянски да си носи отговорност за небостъргача в Стрелбище

25 октомври 2017

Темата с небостъргачите в София става все по-гореща и по-гореща. Гражданските протести не спират и жителите настояват да се преразгледат и спрат абсурдните строежи на подобни сгради. Само преди дни станахме свидетели на протест срещу небостъргача на ул. Златен рог в Лозенец, където между сгради с височина от 7-8 етажа изведнъж ще „стърчи“ сграда от 34 етажа. 

Още по темата: София, мой малък Манхатън

TON_5992

Аналогична е ситуацията и с небостъргача на НИКМИ В Стрелбище.  Столична община настоява инвеститорите от НИКМИ, които искат да издигнат 44-етажен небостъргач в квартал „Стрелбище”, да приемат предложението за друг терен. Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че не може да обещае на жителите на района, че няма да бъде издигната високата сграда, защото разрешението за строеж е от повече от 10 години. Тя настоява тези, които са предложили и дали съгласие този терен да бъде продаден тогава, да носят отговорност и сега. Времето, което визира Фандъкова, е първият мандат на Бойко Борисов като кмет на столицата. 
Преди малко повече от месец Столичният общински съвет спря процедурата, която позволяваше на частен инвеститор да вдигне небостъргач в „Стрелбище”. Това обаче е довело до атаки към общината, оплака се кметът Йорданка Фандъкова: 


„Ние сме оказали разрешението, съответно имаме обаче атаки в тази връзка. Теренът е продаден преди години, аз не мога да нося отговорност за това, което се е случило в София преди повече от 10 години. Със сигурност някой им го е продал и аз много държа да носи отговорност този, който е взел и е предложил това решение. Ще търсим законов начин, готови сме, както и с други инвеститори, да търсим взаимоизгодно решение, предлагане на обезщетения, така че и инвеститорите, които имат законово право, да защитят своя интерес и в същото време градът и жителите на определени райони да не страдат от това“, каза столичният кмет.

Решението за продажба е на местния парламент и е от 2006-а година. Тогава общинските съветници на Стефан Софиянски дават зелена светлина за инвестиционния проект. А премиерът Бойко Борисов, който тогава е начело на София подписва договора.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)