bgFeijoada

Фейжоада

09 март 2015

Фейжоада (на португалски: Feijoada) е бразилско и португалско ястие. Много популярно е и в Макао, Ангола и Мозамбик. В Бразилия се счита от мнозина за национално ястие.

Името идва от feijão, което е фасул на португалски. Представлява яхния с фасул, телешко и свинско месо. Приготвя се на слаб огън, бавно, в дебел глинен съд.

Обикновено се сервира с бял ориз като гарнитура. Също така е подходящо с бира, кашаса или кайпириня. Консумира се само по обяд и то един-два пъти в седмицата (обикновено сряда и събота), тъй като е сравнително тежка храна.

Необходими продукти:
500 г червен боб
500 г пушен свински бут
500 г колбас “Чоризо” или “Пеперони”
250 г сух салам
250 г пушени ребра
3–4 резена бекон
250 г свинско филе
250 г телешко филе
1 глава кромид лук
4 скилидки чесън
2 с. л. олио
1 с. л. оцет
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Бобът се накисва във вода за една нощ. На следващия ден се сварява за 4–5 часа на умерена температура.
Пушеният бут и двата колбаса се нарязват на кубчета, заливат се с вода и се оставят върху котлона, докато водата заври. Течността се изхвърля, месото се залива с нова вода, която също се сменя, след като заври.
Процедурата трябва да се повтори поне три пъти, за да омекне месото и да се отдели излишната мазнина.

Беконът се изпържва в сух тиган. Месото се изважда, а в отделената мазнина се сотират нарязаните на ситно лук и чесън. Прибавят се нарязаните на кубчета свинско и телешко филе, които се запържват за 5–6 минути.
Всички видове месо и бобът се прехвърлят в глинен гювеч. Заливат се с вода и с оцета, подправят се със сол и пипер на вкус. Ястието се задушава във фурната при умерена температура в продължение на 1–2 часа.

снимка: dannemann.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)