zx860y484_2893119

Фейсбук знае на кого се обаждате и кой ви звъни

26 март 2018

Докато потребителите продължават да трият Фейсбук профилите си заради заради скандала с „Кеймбридж Аналитика“, мнозина откриват, че социалната мрежа притежава далеч повече данни за тях, отколкото очакват. Например: входящи и изходящи обаждания и SMS-и.

От социалната мрежа са събирали имена на контакти, телефонни номера и SMS-и в продължение на две или повече години от устройства с Андроид, пише уебсайтът Арс Текника (Ars Technica).

От компанията заявяват, че информацията е складирана в обезопасени сървъри и е взимана само със знанието на потребители, които са дали съгласието си. Оттам обясняват, че информацията не е била споделяна с приятели или външни приложения, а се използва, „за да се подобри общуването на хората във Фейсбук“, като им се помогне да се свързват с други хора.

Фейсбук обяви на уебсайта си, че никога не продава данните и не събира съдържанието на есемесите или разговорите. Но говорителката не отговори на въпроса защо е необходимо да се събира информация за телефонни контакти и есемеси, пише АП.

Скандалът, избухнал заради споделянето с „Кеймбридж Аналитика“ на лична информация 50 милиона потребители, което е позволило манипулирането им в навечерието на изборите в САЩ, доведе и до създаването на движението #deletefacebook (изтрий Фейсбук – англ.).

източник: OffNews

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)