42245266_357637188111830_226606056539684864_n

Фенел, финокио или див копър? Решете сами!

27 септември 2018

Чували ли сте за фенел? Финокио? Е поне за див копър сте чули! Коренът, листата и семената се използват в кухните от цял свят. Семената са с лек аромат, подобен на този на копъра.

Коренът е сочен и хрупкав и може да бъде приготвян по много различни начини – задушен, варен, запечен, на грил или да се консумира суров. Силният анасонов аромат обикновено или привлича хората, или напълно ги отблъсква. Когато се консумират сурови, корените на фенела имат много силен, дори натрапчив анасонов аромат. Когато се сготви, текстурата му става мека, а анасоновият аромат много по-лек. Зелената част на фенела се използва като зеленчук самостоятелно или в комбинация с други зеленчуци. В някои части на Индия се приготвя като гарнитура. В Ливан с листата на фенела се приготвя специален омлет с лук и брашно наречен ijjeh.

Омлетът ijjeh

Омлетът ijjeh

Флорентинският фенел се използва в много италиански и немски салати в комбинация с цикория и авокадо. Често се запича, бланшира или маринова и се сервира като допълнително ястие на богатата италианска трапеза. Англичаните използват семена от фенел в почти всички рибни ястия, при приготвяне на бульони. Семената се използват и като подправка в различни видове хляб и сладкиши.

Фенелът съдържа етеричното масло анетол което намалява спазмите в хранително-чревния тракт. Благодарение на това свойство фенелът подобрява храносмилането и помага при газове в стомаха и червата. Фенелът се е използвал за да стимулира лактацията. Облекчава глада и поради тази причина се е смятал за лекарство против надебеляване в Ренесансова Европа.

В много части на Пакистан и Индия, след ядене се консумират печени семена от фенел като диджестив и за освежат дъха.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)