КРЪВ ЗА ТРОНА 6

Феновете на Game of Thrones дариха 60 литра кръв

01 април 2019

Над 150 човека се отзоваха да пролеят „Кръв за трона“ в акцията на HBO България по повод финала на сериала „Игра на тронове“. Инициативата се проведе София в рамките на общо 8 часа, разпределени в два дни. 130 са успешно дарилите кръв, от тях 75 са мъже. От общата бройка 54 са кръводарители за първи път. Сред отзовалите се най-голям процент са тези на възраст между 20-30 години. Двата последни показателя са прецедент за подобни акции, което организаторите обясняват с асоциирането на хуманната кауза с популярния сериал.

Акцията се проведе в партньорство с Българския Червен кръст, Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и Park Center Sofia, единствения мол у нас, който съорганизира и предоставя пространство за акции на мобилни екипи за кръводаряване. Според данни за миналата година у нас всеки ден средно 550 души се нуждаят от преливане на кръв, близо 200 от тях са деца. Кръводарителите обаче са около 465 дневно. Нуждите от кръв нарастват непрекъснато, а тя се набавя единствено от кръводарители.

КРЪВ ЗА ТРОНА 1

Желаещите да даряват редовно безвъзмездно кръв могат да го направят всеки ден в работните часове на 29-те центъра на трансфузионната система в страната. Добре се приемат и акциите с мобилни екипи, които отиват на място в големи офиси или са организирани на локации извън центровете – в тези акции процента на редовните кръводарители е много висок.

Най-честите причини някой желаещ да бъде върнат са тегло под 50 кг, направени татуировки или операции, включително пластични преди по-малко от 6 м преди даряването както и установяване на ниски стойности на хемоглобина по време на прегледа на място.

Целта на кампанията „КРЪВ ЗА ТРОНА“ е да популяризира редовното кръводаряване сред младите хора. Глобалната кампания на HBO, вдъхновена от сериала „Игра на тронове“, се провежда на различни дати от 7 март до 7 април в 15 държави – България, Норвегия, Швеция, Унгария, Полша, Чехия, Румъния, Гърция, Сърбия, Хърватия, Южна Африка, Гана, Ботсвана, Кения и САЩ.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)