Феноменът Илина Илиева издаде дебютен албум

04 октомври 2017

Преди броени дни в столичния клуб Studio 5 едно младо  смело и очевидно много талантливо момиче, доказа, че за мечтите няма граници. Тя е виолистката Илина Илиева – едно от музикални открития на Фондация “Стоян Камбарев”, която представи дебютния си албум за соло виола Viola La Musica.

6

Владислав Андонов – ментор и дългогодишен преподавател по виола на Илина сподели, че появата на този албум е явление, поради факта, че в света има само няколко виолисти, които са се осмелили да запишат цял солов диск. В албума има общо 12 музикални произведения за виола на Bartolomeo Campagnoli, Henri Vieuxtemps, Max Reger и Марин Големинов.

7

Препълнена с млади хора зала, задушевна обстановка, приятелска атмосфера и червено вино – това бяха ключовите думи на вечерта.

Деси Тенекеджиева водеше музикалното пътешествие през цялата вечер, като изрично подчерта, че в този случай не е в ролята на актриса, а на продуцент на албума и на Председател на Фондация “Стоян Камбарев” – фондацията, която продължава да сбъдва мечтите на младите си таланти, като осъществява конкретни техни арт проекти – не само на носителите на голямата Награда за полет в изкуството, но и на всички номинирани за нея през годините. Публиката се забавлява от сърце с любопитни истории около записа, фотосесията и краткото филмче за Илина, заснето преди три години, послучай номинацията на 17 годишната тогава виолистка за Голямата награда на Фондацията.

Дебютният албум Viola la Musica на Илина Илиева сe продуцира и издава от Нова Филм и се осъществява с любезната подкрепа на Бон Марин и Ars Digital Studio, където е записан и мастериран. Студиото е на известния продуцент и оператор Иван Тонев, един от основателите на Фондацията, който присъства на събитието с цялото си семейство и изказа задоволство от това, че компанията му подкрепя младите таланти. Той покани Илина да записва безвъзмездно в студиото, дори след като стане голяма звезда и осъществи мечтата си да бъде солист на Берлинската Филхармония.

Деси Тенекеджиева сподели, че няма да се държи като типичен продуцент, а като приятел, който подкрепя и помага, поради което всички приходи от албума ще останат само за Илина.

TON_3686

Илина Илиева е родена през 1997 г. в София, показва изключителен музикален талант още от дете и в момента е една от младите надежди на българската класическа музика. Завършва музикалното училище “Любомир Пипков”, а сега е студент втора година в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по виола на Владислав Андонов. Лауреат е на редица национални и международни конкурси. През 2014 година, едва 17 годишна, Илина става носител на Специалната награда на Фондация за изкуство “Стоян Камбарев”. Понастоящем Илина Илиева е водач на виоловата група в един от най-престижните младежки оркестри в света – European Union Youth Orchestra, с който концертира по цял свят.

репортер: Калина Станева
оператор: Иван Цвятков
постпродукция: Деян Дяков
фотограф: Антон Хариев

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)