Фестивал на белия щъркел в с. Мрамор

Фестивал на белия щъркел в с. Мрамор

27 април 2015

Създаден като протест срещу намерението да се разработи кариера в пространството между с. Мрамор и София, Националният фестивал на белия щъркел се проведе за осми път миналата събота. Първото му издание е най-многобройно – участват около 1600 души, и то постига целта си – спасяването на природата.

Фестивал на белия щъркел в с. Мрамор

„Тогава се опитахме да опазим средата, в която живеем, още повече, че в района има много голям хабитат – влажна зона на устието на р. Църна бара, с 185 вида птици. Мрамор е хубаво и екологично чисто място, макар и на 10 км от центъра на града. Тогава тази инициатива се роди под формата на протест, Министерството на околната среда и водите стана традиционен партньор и през годините сме се постарали да центрираме усилията си в мястото, в средата, в която живеем.“ – разказва създателят на фестивала Григор Толев.

DPP_0255

Осмото издание на Националния фестивал на белия щъркел в с. Мрамор започна в 10:30 ч. на площад „Св. Иван Рилски“. Фестивалът цели да възпита у децата любов към природата, затова и малчуганите са основни участници. Това, което се случи, Григор Толев описа с думите: „Ще има свежи прояви на малки деца, неизкушени от лицемерието на възрастните. Нещата ще бъдат искрени.“

DPP_0253

Фестивалът има конкурсен характер и бяха присъдени награди в категориите за най-добро индивидуално участие с маскараден костюм във всяка една от възрастовите групи, за най-добро групово представяне, в конкурс за детска рисунка на тема „Опазване на природата“, в конкурси за изпълнение на песен, танц или сценка, посветени на идването на пролетта, на белия щъркел и опазване на местообитанията му, както и за най-добро индивидуално участие в конкурсната програма.

DPP_0307

Организатори са кметството на село Мрамор, район „Връбница“ на Столичната община, читалище „Свети Иван Рилски – 1922“ – село Мрамор, СНЦ „Обществен съвет – Мрамор“ и Българското дружество за защита на птиците.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)