5067285

Фестивал на слоновете и слонски конкурс за красота в Непал

04 януари 2020

Стотици се забавляваха, когато тримата финалисти на слонски конкурс за красота излязоха по средата на терена и вдигнаха изрисуваните си хоботи към съдиите – символ на всичко, което възхвалява и заклеймява на годишния фестивал на слоновете в Непал.
С нокти на краката, боядисани в червено и лотос на хобота си, 35-годишната Буфкали взе трофея в края на 9-дневния фестивал, който завършва днес.
Но докато слоновете бяха преценявани колко добре са украсени и облечени, служители трябваше да проверяват също главите и ушите им за признаци на побоища.

Много от присъстващите също търсеха признаци на злоупотреба с животните по време на фестивала, който се провежда националния парк Читван, дом на най-важната природозащитна зона на Непал и доходоносна туристическа дестинация от 2004 г. насам.

Слоновете се почитат като индуисткия бог Ганеш в Непал и големи тълпи присъстваха на фестивала – където над 25 от създанията играха футбол, поло и участваха в състезания, както и в конкурса за красота.

На специален пикник им бяха сервирани банани и захарна тръстика. Дийпак Бхатараи, председател на местната хотелиерска асоциация, която организира фестивала, каза за АФП, че събитието има за цел да подчертае „връзката на слоновете с хората“, както и да станем все ‚по-приятелски настроени към слоновете“.

“Вълнуващо е. Доведох сина си тук, за да гледа слоновете, не можеш да ги видиш всеки ден такива”, казва един от посетителите, Шийтал Карки.

Но фестивалът попада и под обстрел за злоупотреби, като собствениците им използват пръчки или тояги, за да принудят слоновете да играят.

Сураджан Шреща от местния клуб за правата на животните заяви, че активистите работят с организаторите, за да облекчат притесненията и са елиминирали използването на пръчки за игрите тази година.
„2020 година е – властите в Читван трябва да спрат да се отнасят със слонове като през 1820 г.“, заяви Джейсън Бейкър, вицепрезидент на ПЕТА в изявление.

„Те трябва да се фокусират туризма, върху удивителната местна култура, и да оставят животните да действат сами“, добави той. “Невъзможно е да яздим слонове и да ги принуждаваме да играят тези безсмислени” игри “без злоупотреба.”
Друго популярно събитие в Непал, шампионата по игра на поло от слонове, бе прекратено през 2016 г., след като организаторите изпитаха натиск заради третирането на животните. /БГНЕС

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)