Фестивал „Средновековна България“ във Велико Търново

06 юли 2017

Фестивалът „Средновековна България“ се проведе във Велико Търново. Градът беше домакин на историческите възстановки. Събитието беше част от програмата за националните чествания, посветени на 830-годишнина от въстанието на болярите Асен и Петър и възобновяването на българската държава.

TON_1904

Инициативата е на Община Велико Търново и се реализира от клуб „Традиция“. Фестивалът включва поредица от исторически възстановки и реконструкции на крепостта Царевец, в църквата „Св. 40 мъченици“ и  църквата „Св. Димитър“, където е обявено въстанието на Асеневци.

TON_1889

По максимално автентичен начин бе представен бита, занаятите, изкуството и културата през Средновековието.  Фестивалът предлага уникално докосване до аромата, вкуса и цвета на онова време.

TON_1885

Вторият международен фестивал на исторически реконструкции „Ежедневието на средновековен Търновград“е атрактивно събитие, което възражда спомена за средните векове. Фокусът е върху управлението на един от най – забележителните владетели на Второто българско царство – цар Калоян. През 2017 година се навършват 820 години от възкачването му на престола. 

TON_1892

Повече от 100 участника от страната и чужбина се включиха в пресъздаването на духа и атмосферата на средните векове. Типичният за епохата бит бе показан във възстановки на лагери по източен и западен образец, обурудвани със съответните за периода вещи. Умелите ръце на реконструкторите възродиха забравени занаяти като калиграфия, свещолеене, иконопис, сечене на монети, производство на хартия, обработки на кожи, бижута и оръжия. Кулинари демонстрираха умения с рецепти от времето на Средновековието. Посетителите имаха възможността да се насладят и на вълшебната музика от средните векове.

репортер: Ася Георгиева
оператор : Венелин Бакалов
фотограф : Антон Хариев
постпродукция ; Симеон Симеонов

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)