Финландия

Финландия внедрява следобедния сън на работното място

21 октомври 2018

Хелзинки има нова мода – да се спи на работа и работодателят ти да плаща за това. Оказва се, че финландските профсъюзи са стигнали до извода, че сънят в средата на работния ден се отразява ползотворно не само на продуктивността на сътрудниците, но и на финансовото благополучие на фирмите. Както пише изданието yle.fi, някои фирми дори наемат специалисти, които водят тих корпоративен час, помагайки на хората да се отпуснат и да научат повече за медитацията.

Да успееш да се отпуснеш много често е трудно, но под ръководството на учител, това става много по- постижимо, дори в средата на деня. Инструкторът прави по-лесна стъпката към тази умствена пауза“, казва Тина Вайния от центъра Sofia Future Farm, организиращ такива занятия.

До извода за ползите от дневния сън (от 30 до 60 мин, в зависимост от политиката на конкретната фирма), хелзингските профсъюзи стигат след допитване до служители от различни компании. В него много работещи споделят за умората си на работното място, за физически дискомфорт, (болки в гърба, ставите и пр. при седяща работа) и за желанието си да си тръгнат максимално бързо след края на работния ден.

Много медии във Финландия вече описват нововъведението на страниците на своите издания. Журналистите не изключват възможността, в близко време спането на работното място да се разпространи и сред фирми в други градове.

Дори и сега, на този начален етап, резултатите показват, че сънят, който много хора асоциират с мързел, повишава продуктивността на работещите, а това е изгодно за всяка фирма работодател.

Источник: laiso.ru

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)