MF

Фирмите ще плащат ДДС за активи, ползвани за лични нужди

17 декември 2015

Фирмите все пак ще плащат ДДС върху фирмените активи, ако започнат да ги ползват и за лични нужди, съобщава в.“Сега“.
Данъкът ще се плаща независимо от стойността и вида на стоката и услугата, т.е. ще се събира и за най-тривиални вещи като мобилна и офис техника. Това става ясно от публикуван за обществено обсъждане правилник за прилагането на закона за ДДС.

От правилника и прегледа на окончателно одобрения вариант на закона става ясно, че данъкът не е отменен, а от него е отпаднала само подаването на декларации пред НАП за точно определени активи. Според новите правила, от момента, в който стоките започнат да се ползват и за лични нужди, компанията трябва да започне да връща пропорционално на дела на ползването ДДС в бюджета.

От публикувания правилник за прилагане на закона за ДДС става ясно, че от февруари фирмите ще трябва да прилагат нови образци на документите, в които се отчитат продажбите и покупките, при които е платен и възстановен ДДС. В дневника за продажби, както и в ежемесечните справки декларации за дължим ДДС се въвеждат специални графи, в които фирмите ще трябва да вписват данъка, който са начислили за лично ползване на вещи.

Първият месец, в който ще се случи това, ще бъде февруари, защото за декември важат досегашните формуляри. Промените в правилника стъпват на одобрени от депутатите изменения в закона за ДДС, които са останали незабелязани покрай многото корекции в текста.

Така например, в закона е уредено допускането на изключения за непредвидени ситуации, при които данъкът може да не се начислява. Определен е и моментът, в който фирмите трябва да започнат да събират налога – т.е. кога възниква данъчното събитие. Регламентиран е и начинът за пресмятане на направените преки разходи за определяне на данъчната основа, върху която да се плаща ДДС. Уточнено е, че при дълготрайни активи над 700 лв. ще се отчита и изхабяването им в максимален срок от 5 години за движимите вещи и 20 години за недвижимите.

Делът за лично ползване ще се определя по лична преценка на фирмите и съответно ще се пресмята пропорционално на данъчната основа. Без тези детайли събирането на данъка на практика е невъзможно. След шумен скандал, че прагът от 700 лв. е прекалено нисък и ще удари фирмите при тривиални покупки като телефони и компютърна техника, финансовото министерство преработи текстовете и предложи специалният ред за деклариране пред НАП да важи само за автомобили с над 5 места на сума над 5000 лв. и за недвижими имоти по методика, определена от МФ.

Бе предложен и втори алтернативен вариант – при покупка на автомобили, яхти и самолети директно да се приспадат само 70% от дължимото ДДС, защото се предполага, че те се ползват и за лични цели. „От текстовете, които са приети, и от правилника на практика излиза, че данъкът ще се начислява за абсолютно всички фирмени покупки, независимо от вида и стойността им“, коментира пред „Сега“ Катя Крънчева, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия.

снимка: dailypress.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)