Фолклорният фестивал „Сурва“ вече е световно наследство на ЮНЕСКО

03 декември 2015

Един от най-атрактивните и красиви фолклорни фестивали у нас, привличащ и редица туристи в България – „Сурва“ стана поредният повод за национална гордост. Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО, който заседава в Намибия, включи фолклорния празник и  фестивала в пернишките села в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

DPP_0237

Така той се превърна в четвъртия български елемент там след Бистришките баби, Нестинарството и Чипровските килими, които вече са част от световното нематериално културно наследство.

Както е известно, първото издание на „Сурва“ е още през далечната 1966 година (16 януари), като през годините до днес провеждането му се превръща в традиция и дори фестивалът става първият на маскарадните игри у нас. Само тази година той събра внушителната цифра от 5000 кукери.
DPP_0466
Обичаят се извършва през нощта на 13 срещу 14 януари, когато колоритни сурвакари под ритъма на чанове, гайди, тъпани, хлопатари, свирки отбелязват началото на Новата година, тържеството на съзидателната човешка енергия и вярата в една още по-плодородна и здрава година.  Според наложените вярвания пък,  „Сурва“ е древен езически обичай, който гони злите сили, за да пречисти за нов живот.
Кукери Перник

Оператор: Кунчо Поляшки
Снимки: Михаил Иванов
Постпродукция: Николай Петров

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)