Фондация “Стоян Камбарев” не остави нито ден почивка на българската Пенелопе Круз

07 септември 2017

Mладата актриса Ралица Стянова със запълнен график. 

Ралица Стоянова

Ралица Стоянова

Лятото беше изпълнено с много ангажименти и вълнение за Ралица Стоянова- първата куклена актриса, част от семейството на Фондация “Стоян Камбарев”. Красивата актриса прилича удивително на звездата на световното кино Пенелопе Круз, но смело върви по свой път, в който киното вече не е мечта. Ралица беше номинирана за голямата награда за полет в изкуството “ Стоян Камбарев” тази година и по време на бляскавата Церемония през април, получи специалните си награди отактьорите Касиел Ноа Ашер, Тони Петрова и Юлиан Костов. Наградите бяха няколко и основната им цел беше да подмогнат професионалното развитие на младата актриса, както и да й осигурят бъдещи конкретни творчески ангажименти, следвайки основната мисия на фондацията за изкуство. През лятото Ралица имаше възможността да се включи в Плейбек уъркшоп за импровизационен театър към Нов Български Университет, както и да направи първи стъпки в киното с мастър клас на английски с номер едно актинг студио в Лос Анжелис – AMAW. Третата награда осигурена от Фондацията за Ралица Стоянова бе включването й в десет дневна лятна актьорска академия през юли в Созопол, фокусирана върху творчеството на Харолд Пинтър, един от любимите драматурзи на Стоян Камбарев.

Ралица Стоянова получава наградата си за полет в Изкуството по време на церемонията на Фондация Стоян Камбарев през 2017 година

Ралица Стоянова получава наградата си за полет в Изкуството по време на церемонията на Фондация Стоян Камбарев през 2017 година

Ето какво сподели младата актриса  за актьорските си преживявания:

“След номинацията ми за голямата награда на Фондацията и прекрасната Церемония, от която бях част, в рамките на изминалите няколко месеца, благодарение на Фондация “Стоян Камбарев” се случиха едни от най- вълнуващите и полезни творчески предизвикателства в моят живот. Имах възможността и огромното удоволствие да работя с едни изключително вдъхновяващи и успели актриси и ментори – Антоанета Петрова, Луси Ръсел и Касиел Ноа Ашер – от които за кратък период от време успях да взема толкова много!

Плейбек Театър

Плейбек Театър

Участие в Плейбек театър беше първият уъркшоп,  воден от актрисата и преподавател в НБУ Антоанета Петрова.  Тони ме запозна с това какво представлява този тип театър, правихме упражнения за импровизация и партньорство заедно с нейните студенти и накрая се състоя представление с публика. Идеята на Плейбек театъра е, че зрител от публиката разказва своя лична история, а актьорите я изиграват след това, без да я иронизат или разкрасяват. Трябваше да бъде истинско, така както е в душата на човек, а ние трябваше да уловим именно това – какво се крие зад думите му. Чувството да се докоснеш до толкова лични истории и да станеш част от тях, тръпката от това да ги пресъздадеш на момента, без предварителни репетиции и уговорки и следенето на сцена с партньори, които познаваш едва ден е неописуемо.     А от септември, по покана на Тони Петрова, ще се включа в два нови проекта. Първият  в трупата за Плейбек театър заедно с нейните студенти НБУ, а другият – участие в  спектакъл на режисьора Елена Панаьотова.

Кино мастер клас

Кино мастер клас

Вторият мастър клас – американската школа AMAW, бе воден от изключителната британска актриса Люси Ръсел, ученик и учител в Лондонския филиал на студиото, чийто последен филм “Тони Ердман” бе номиниран за Оскар, Златен Глобус и БАФТА. Разбира се, обучението беше на английски език и се наложи с част от паричната ми награда от Фондация “Стоян Камбарев” да изкарам курс за подобряване на нивото на езиковите ми познания, което беше много важно и мотивиращо за мен. Основателят на българския филиал намастър класа – актьорът и продуцент Юлиян Костов покани за участие в него и още двама от приятелите ми от Фондацията- 19 годишната класическапевица Мария Славова, носителка на голямата награда за полет в изкуството тази година и кинорежисьора Христо Симеонов. Така станахме част от селектирана група, включваща едни от най-интересните млади родни актьори. Работихме върху сцени от филми като и там се импровизираше на момента заедно с партньор. Предварително имахме да прочетем текстовете, но не и да ги учим, за да бъде естествено. Работата на Люси Ръсел беше насочена върху това да изкара нашите собствени емоции, без да правим характерности и да влизаме в кожата на друг персонаж. Трябваше просто да бъдем себе си и да изхождаме от нашите чувства, емоции и реакции в дадената ситуация, което ми се случи за пръв път от както съм актриса. Винаги съм била някой друг, а там бях изцяло себе си. Толкова много плаках, толкова много се смях.. Накрая на уъркшопа Люси Ръсел направи импровизиран кастинг. Раздаде на всички по един текст, като имахме само две минути, за да го прочетем, след което влизахме един по един при нея, като тя ни партнираше. После имаше гласуване и аз спечелих женската роля! Толкова много се радвах, въпреки че кастингът беше импровизиран. Беше си моята първа малка кино победа!

6. Kino Master Class

И третият уъркшоп с актрисата Касиел Ноа Ашер беше като черешката на тортата, защото съчета сериозната работа с творческа почивка на морето в Созопол, при това цели десет дни! Работихме върху пиесите на Харолд Пинтър, които са страхотно предизвикателство. На мен ми се възложи да изиграя Любовника от едноимената пиеса и трябваше да имам любовна сцена с жена, което не ми се беше случвало никога, включително и в реалния живот. Касиел ми помогна да пречупя психологическите си бариери и да прекрача границата без да имам всякакви задръжки и притеснения. Накрая имахме премиера пред публика, която ни прие възторжено и вълнението ни беше много голямо…

8. Lubovnikat

9.Lubovnikat

10.Lubovnikat

Всички мастър класове бяха изключително полезни за мен и съм много благодарна на Фондация „Стоян Камбарев“ и в частност на Деси Тенекеджиевa за тези специални награди и възможостта да изживея всичко това, което ми помогна много в професионалното ми развитие. Шастлива съм, че най- хубавото тепърва предстои, защото и на трите места срещнах много талантливи хора, с които със сигурност ще работим в бъдеще, а с част от тях вече сме започнали.”

 Вижте кратък филм за Ралица Стоянова: https://www.youtube.com/watch?v=K8nxmaN6U84&t=5s

www.kambarev.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)