swiss-fondue-kakelon

Фондю по женевски

30 септември 2018

И след като днес се разождаме из Женева, един от най-красивите европейски градове и втори по големина в Швейцария, време е да опитаме и типично за района ястие.

Женева, Швейцария

Женева, Швейцария

Ароматно и топло швейцарско фондю в приятна компания!  Всъщност, всички вие знаете това ястие, но в случая ще бъде с женевски привкус. То е едно от швейцарските ястия, правещи се с оригинални сирена като Ементал, Раклет, Грюер, Апенцелер, Вашрен. Това ястие е толкова популярно, че вероятно почти няма човек, който да не е чувал за него.

В състава на фондюто със сирене по женевски влизат следните съставки:
комбинация от различни сирена /може и само един вид/
бяло вино,
традиционна черешова ракия Кирш ( Kirschwasser),
царевично нишесте,
сол и пипер.

Фондю се приготвя като в метален съд, нагряващ се на свещ или спиртна лампа, познат с името какелон се поставят различни парчета сирена. Съдът предварително се натърква със скилидка чесън. Бялото вино се загрява леко заедно с нишестето и след това се добавя настъргано сирене.

Към сместта се добавя малко черешова ракия. Сместта се бърка непрекъснато, за да се постигне равномерна консистенция и сиренето да не се сгъсти и залепне, а  температурата трябва да се поддържа постоянна. В него се топят различни хапки като кубчета хляб, месо, зеленчуци, набодени на дълги вилици. Ние, обаче, предпочитаме сухар натрошен на  дребни парчета!

Чудесно ястие, което задължително изисква качествено червено вино!
Наздраве от Женева!

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)