la-dolce-vita-

Фонтаните на Рим – сцени на живота…

14 април 2016

Сутрин – в планината, вечер – на фонтана“, гласи една италианска поговорка. И явно от времето на древните римляни, през Средновековието, та чак до днес италианците са я имали предвид през цялото време, докато са строили Рим и приказните му фонтани.
В Рим фонтанът е много важен! И вдъхновяващо красив! Той е  последен, триумфален щрих към всеки площад. Цялото това изобилие от водни съоръжения, обикновено украсени с най-изящни и разнообразни скулптури, в Античността е не само израз на естетическа, но и на градоустройствена политика, защото са били основен източник на вода за населението. През Средновековието, при папите, нещата се променят – създаването на фонтани било въпрос на чест. Независимо от мотивите и цената, с които е натрупано водното съкровище на днешен Рим, неговата стойност за живота на съвременната италианска столица е неизмерима. Фонтаните са централна сцена на обществения живот. Хората се срещат край тях, мечтаят, опитват се да ги надвикат, възхищават им се, снимат се с мобилните си телефони, освежават лицето си, хвърлят монети на дъното,  разхлаждат си краката, четат, забавляват се, контактуват с историите и пластовете на времето. Да се разходим и ние из водните шедьоври на Рим и се потопим в пръските от енергия и красота на фонтаните му…

Piazza_San_Pietro_Fontana_lato_nord_55-2 Фонтаните на Ватикана Площадът пред  Свети Петър, най-голямата катедрала в света, е украсен с два фонтана. Те са симетрично разположени на големия колонален площад и освежават  Папата, когато той излиза на своето балконче да чете неделните си проповеди, както  и изтощените, но упорити поклонници, които се събират, за да зърнат главата на римокатолическата църква.

Piazza_San_Pietro_Fontana_lato_sud_52-2
Северният фонтан е построен от Карло Мадерно по времето на папа Пол Пети. 
Най-продуктивният архитект и скулптор на Рим от времето на Барока – Джанлоренцо Бернини, построява южния фонтан при папа Климент Десети. 

IMGP9572

IMGP9575

IMGP9569

С името и творческия гений на Джанлоренцо Бернини е свързан още един фонтан – водната композиция на Навона. Едната е Фонтанът на четирите реки, започната през 1648 г., за да огради намерен година по-рано египетски обелиск. Скулптурите са алегория на четирите края на света такъв, какъвто той съществува в бароковата география: фигурата на Нил изобразява Африка, Дунав символизира Европа, Ганг – Азия, и Плата – откритата век и половина по-рано Америка. Пиаца Навона, мястото, където са се провеждали състезанията с колекници по време на Римската империя, с простора си и наредените ресторантчета и кафета по целия овал, предлага отлична възможност да се потопиш с поглед и мисъл във водите на фонтаните. 
800px-Roma_Rione_Ripa_Fontana_dei_Tritoni_Tempi_di_Ercole_Vincitore_e_PortunusЕто и още едно водно творение на Бернини – Фонтанът на Тритон. Той е в центъра на площад Барберини, недалече от вила Боргезе. Този фонтан именно е Фонтана на Фонтаните! При проектирането на Фонтана на Тритона, Бернини прави революционна стъпка. Той свежда до минимум важността на архитектурните елементи в него и слага целия фокус върху скулптурата. Четири делфина изникват като от нищото от ниския басейн. Те крепят с опашките си гигантска разтворена мида, върху която седи тритон.  Вместо звук, от рога се излива вода.

800px-Spanish_steps_Rome_ItalyФонтанът в подножието на Испанските стъпала също е на Бернини – той е едно от ранните му произведения, изработено с помощта на баща му Пиетро Бернини. Лодката, както го наричат, е едно от най-оживените вечерно време места на града. Високите стъпала нагоре откриват прекрасна гледка към продълговатия Пиаца ди Спаня и винаги са заети от адмириращи туристи или просто от хора, които се срещат и контактуват. Спокойно можем да кажем, че този фонтан е водния фейсбук на Рим. 

Идва ред на най-популярния фонтан и определено любим за милиони по света. Дори вече поговорката „да отидеш в Рим и да не видиш папата“ е перефразирата в „да отидеш в Рим и да не видиш фонтан Треви...“

12939501_471447183054436_409109715_nТреви е най-зашеметителният фонтан на Рим. Проектът Треви мобилизира интелектуалния потенциал на града в началото на 18 век, като привлича най-талантливите скулптури и архитекти. Проектиран е през 1732 г. от Никола Салви и е завършен през 1744 г. Лесно е да се досети човек, че графът на Поли, току що завършил новия си палат, не остава особено щастлив от новината, че папа Климент Дванайсти е решил да превърне фасадата му в градски фонтан. Никой обаче не може да противоречи на Папата, дори и графът на Поли.

12899841_471447436387744_437569716_n

Така се построява едно от най-впечатляващите архитектурни чудеса на Рим. Композицията му е алегория на хармонията между природата, изобразена чрез скулптирани скали, зверове, и водна стихия, и човешкия свят, символизиран от архитектурните елементи. Шумно спускащата се на хиляди струи вода е метафора на непрестанната еволюция на природата, в която участва и човекът.

12919128_471447173054437_2084890740_n
Това разчитане на посланията, заложени в проекта на фонтана, не е работа на съвременни културолози. То е подробно описано от самия Никола Салви в неговите Ragioni Filosofiche („Философски основания“), които се пазят във Ватиканската библиотека. В тях той обяснява, че фигурата на Нептун в центъра представя водата, която „оживява хранителните частици, необходими за произвеждането на формите и, омекотявайки прекомерната топлина, която може да ги разруши, може да се самопровъзгласи за единствената причина за тяхното оцеляване“. С други думи, фонтанът Треви е химн на живота.

110161708_dolce_319038c

Тук Анита Едберг се къпеше като една истинска богиня в сцена от филма La dolce vita на Фелини! Това е вдъхновението и за нашето седмично обзорно предаване по In LIFE TV – DOLCE VITA. 12919301_471447466387741_184068768_n

А да хвърлиш монети във Фонтан Треви и да си намислиш желания, които задължително ще се  сбъднат – ето това вече е истинско щастие! А знаете ли какво става с тези монети?. Ежедневно във водите на най-известния фонтан в света се озовават около 3000 евро (в случай, че не ви се смята – 90 000 евро месечно и над 1 000 000 евро годишно). Какво обаче се случва с тези пари? На всеки 24 часа работници източват водата за един час и изваждат събраните средства, за да ги предадат на благотворителната организация „Каритас“, която се занимава с подпомагане на социално слаби и бездомни в страната. Колкото до поверието, то твърди, че монетата трябва да се хвърли с дясната ръка през лявото рамо, като човек стои с гръб към фонтана. Ако го направите веднъж, ще се върнете отново, два пъти – ще срещнете нова любов, а ако го сторите три пъти – ви чака скорошен брак. Както се казва, мечтите са безплатни!

IMGP9552

В Рим има още много други фонтани – красиви, нежни, придали очарование на малките площади и хвърлящи водни пръски по дните ни. Красиво е…

текст и снимки: Валерия Симеонова


Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)