Форум Краищенско Светогорие, дало старт на Църногорския събор

Форум в Църногорския манастир събра власт, духовници, бизнес и учени

15 юли 2018

Първият по рода си маршрут за поклоннически туризъм тръгва в Краище. Географски областта, в сърцето на която се намира Краище, обхваща Западните покрайнини на България и район в съседна Сърбия. Именно тук ще се реализира първия маршрут за културно-религиозен туризъм с марка Западни Балкани.

Ирена Соколова - областен управител на Перник и патрон на Църногорския събор

Ирена Соколова – областен управител на Перник и патрон на Църногорския събор

Религиозното богатство на област Перник е безценно – 129 църкви, манастири и параклиси, 70 оброчища и над 65 места с лечебни води. С това стартира първия по рода си форум, обединил усилията и визията на власт, духовници, бизнес и учени, открил Църногорския събор в петък, 13 юли 2018 година.

IMG_3527

Форумът се проведе в магерницата на Църногорския манастир под патронажа на областния правител на Перник Ирена Соколова. Модератор на дискусията бе Славка Бозукова – собственик и управляващ на вестник „Стандарт“. На нея присъствата представителите на местната власт – кмета на Перник – д-р Вяра Церовска, на Земен – Димитър Сотиров, на Радомир – Пламен Николов и на Брезник – Васил Узунов. Научната ни общност бе представена от проф. Георги Марков,  издателя Иван Гранитски и други. Представители на църквата бяха епископ Сионий,  епископ Поликарп, домакина – архимандрит Никанор и множество духовници. Гост бе и игумена на Погановския манастир в съседна Сърбия. Бизнесът бе представен от Весела Барбукова – първа дала идеята за създаване на поклоннически туризъм в региона, Георги Милев – председател на КРИБ Перник, Васил Николов – компания за млечни продукти „Земенея“ и други.

IMG_3573

IMG_3777

Архимандрит Никанор и Иван Гранитски

Архимандрит Никанор и Иван Гранитски

Всички те споделиха своите идеи за създаването на поклонничеки и културно-исторически туризъм и се обединиха около това – всеки един с възможностите и средствата, с които разполага да работи по реализацията му.

IMG_3502

IMG_3864

IMG_3842

IMG_3957

IMG_3990

Материалното и духовното си подават ръка и се обединяват, за да се създаде един стойностен проект, който ще осигури визия за развитие на туризма в област Перник.

Очаквате филма на In LIFE TV от форума!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)