88969.ngsversion.1463419664785.adapt.676.1

Фотографка заснела умираща бяла мечка, обяснява защо не се е намесила

15 декември 2017

Кристина Миттермайер описва чувството на безпомощност, връхлетяло я докато  е снимала бавната смърт на полярна мечка и окуражава читателите да приемат сериозно заплахата от климатичните промени.

На 7 декември National Geographic публикува видео на умираща от глад бяла мечка, заснето на остров Бафин. 

Видеото можете да видите тук: 

Гладуваща до смърт полярна мечка разтърси интернет (видео)

бяла мечка

Видеото се разпространи мълниеносно в интернет пространството и предизвика остра дискусия за топящия се лед и климатичните промени. Кристина Миттермайер, съосновател на SeaLegacy и настоящ фотограф на National Geographic, присъства на място, когато фотографът Пол Никлън записва видеото с умиращото животно. След излизането на кадрите двамата фотографи бяха заляти от вълна на възмущение срещу тяхното решение за ненамеса в съдбата на дивия хищник. Ето защо National Geographic  излезе с материал, който представя и тяхната гледна точка. Последвалото обръщение е лично и първо изявление от името на Кристина по случая. По- долу можете да се запознаете с нейната позиция:

Няма нищо по – лошо, за някой който обича дивата природа, от това да стане свидетел на страданието на животно. Ето защо заснeмането на умиращата бяла мечка е толкова стресиращо, а невъзможността да й се помогне толкова тежко.

Слаби мускули, атрофирали от дългия глад, едва успяваха да поддържат огромния мечок. Беше очевидно, че дори да го бях нахранила с някакви ядки- единственото, което имах в раницата си, без морския лед където той може да ловува, неговите шансове за оцеляване са нищожни.

Виждайки очевидната физическа болка на животното, отчаяно търсещо храна в боклука на изоставен рибарски лагер, съжалявах, че нямам нещо повече, с което да го нахраня. Мечката ближеше пяна от гориво, изхвърлено в боклука и аз можех почти физически да почувствам нейния гняв и разочарование.

Много хора ни критикуваха, че не сме направили нищо, за да помогнем на мечката, но ние бяхме твърде далеч от което и да е населено място, в което бихме могли да получим помощ. А да се доближиш до изгладнял хищник, особено когато нямаш и оръжие, би било лудост.

01-starving-polar-bear-CGM_Archimedes_2017_02072.ngsversion.1513002927381.adapt.676.1

 

В крайна сметка аз направих единственото нещо, което можех: използвах камерата си, за да бъда сигурна, че мога да разпространя информацията за тази трагедия из целия свят.

Макар да не мога твърдо да заявя, че тази мечка е изгладняла до смърт заради климатичните промени, аз мога със сигурност да кажа, че полярните мечки разчитат на леда, за да ловуват. Колкото по- топла става Арктика, толкова по- оскъден става ледът и то за все повече месеци от годината.

Това означава, че все повече мечки стъпват на континента, където не умеят да преследват своя улов от тюлени и китове, и така бавно умират от глад.

Зная, че тази гледка е потресаваща и е трудна за гледане, но ние достигнахме до критичен момент в историята на нашата планета, след който не можем повече да бъдем безразлични и незаинтересовани. Ние трябва бързо да се събудим и веднага да предприемем драстични мерки срещу климатичните промени, нужно е да тръбим оглушително за нуждата от ограничаване на карбоновите емисии.

23380404_671995973005522_5713994428828530183_n

Опитвам се да не се обиждам и разстройвам от многото негативни коментари, които предизвика тази история. Вместо това сега се фокусирам върху позитивният отклик, който получихме. Отговорите за климатичните проблеми са ясни и всеки един от нас може да избере да прави ежедневно малки или по- големи стъпки в тази посока.

Материал на National Geographic

Превод: Пламена Славова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)