23794775_1110498939084957_2577378524052018481_n

Фотографът Валери Захов: Искрено съжалявам за това, което се случи с момичето!

26 ноември 2017

- Бихте ли се представили?
- С фотография се занимавам от ученическите си години. Собственик съм на първия светски уебсайт у нас и отразявам светските събития и конкурсите за красота още от самото им създаване у нас през 80-те. През 2001 г имах покана да съм рекламен консултант и официален фотограф на конкурса Мис Хавай, но събитията покрай атентата на 11 септември осуетиха заминаването ми за САЩ. Правил съм и фотосесии на две холивудски звезди, които бяха на посещение у нас. Казвам това по повод коментарите относно професионалните ми умения.

diskredi

Валери Захов (в центъра)

- Организаторката на конкурса Ви обвини в преднамереност по отношение на снимките. Какъв е Вашият коментар?
- С Ирина Папазова работим от много години и имаме взаимни симпатии. Познаваме се добре. Реакцията й определено е била изблик на емоционалност за момента, заради коментарите в социалните мрежи. Сигурен съм в това. Оказа се, че с въпросната миска се познаваме от предишен конкурс, където съм я снимал. Тогава обаче въобще не съм обърнал внимание на формите й породили скандала сега. Те са се проявили силно от факторите допринесли за подчертаването им при запечатването на образа върху „фотографската лента“. Това в крайна сметка е репортаж, където се дебне момента, за да се пресъздаде в една снимка същността на събитието – в случая коронясването на новата Мис България. Честно да кажа реакцията на потребителите в социалните мрежи ме изненада. Спечелил съм доверието на колегите си от медиите и те приемат за достоверна информацията, която публикувам, без да е необходимо тя да бъде проверявана. Не за първи път пускам снимки малко след като събитието е приключило и те са били използвани от тях за да бъде отразено в медиите им.

- Смятате ли се за „подбудител“ на кампания срещу новата Мис България?
- Твърдо не! Та аз почти не я познавам… Смешно е да се твърди подобно нещо. Колегата Георги Божиков също се оказа „на топа, на устата“ след като написа, че е съжалил, че не е снимал протоколите иззад рамото на четирите миски, които бяха точно до него. Има все пак малко етика в нашата професия за разлика от политиката. В нашата професия е важното да си професионалист, да си точен и безпристрастно да отразиш новината. Камерата не лъже. Лъжата идва след това – при обработката на заснетия материал, при монтажа, при текста прикачен към снимката или видеото.

23722663_1110498935751624_7252847024379417446_n

Кадърът на Валери Захов, който разбуни духовете в социалните мрежи

- Мислите ли, че именно Вашите снимки бяха причината членовете на журито да започнат да твърдят по медиите, че те не са гласували за Тамара?
- По-скоро взривът от негодувание в социалните мрежи и заради разминаването в избора на журито и предпочитанията на обществото. Снимките бяха капката, която преля чашата в силно корумпираната ни държава и отприщи недоволството на хората. Много хора се въздържат от критика по отношение на политиците, защото може да има негативни последствия за тях, докато тук те бурно изразиха недоволството си.

- А промени ли се отношението към Вас?
- В моя подкрепа излезе Асоциацията на професионалните фотографи в България, за което им благодаря. Подкрепиха ме и редица познати и непознати, които приех като приятели във Фейсбук, на които също благодаря.

– Чувствате ли се разочарован?
- Разочарован съм от някои хора, които застанаха срещу мен. Това са хора, на които съм помогнал да станат известни чрез снимките и публикациите си в редица медии. На тях искам да кажа само едно – върхът на славата е остър и там трудно се пази равновесие и хората, които те бутат към него лесно могат да те бутнат оттам.

- Какво е Вашето лично впечатление от Тамара Георгиева и смятате ли, че точно тя трябваше да получи короната?
- Преглеждайки снимките от вечерта, след като Фейсбук потребителите избухнаха, забелязах, че тя и още едно от момичетата имат много добро телосложение, подходящо за манекенка. За съжаление обаче титлата „Мис България“ трябва да я получи не момиче, което ще минава само по подиума, а красиво момиче, което да обединява красотата като българките рисувани от Владимир Димитров–Майстора, интелигентност, очарование и духовна красота, отдавайки се на благородната кауза, която е заложена в идеята на титлата “Мис”.

- Какво ще кажете в заключение?
- Искрено съжалявам за това, което се случи с момичето. Никой не заслужава така да се отнасят към него заради външността му. Бай Ганю “най-обича да мрази” и когато някой подаде малко главата си от блатото, то той проявява тази си черта в най-висшата си форма.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)