640_170306

Франция прие дигитален данък, без да се съобразява с Тръмп

12 юли 2019

Френският сенат одобри данъка върху приходите на технологични гиганти като Google, Amazon и Facebook, като не зачете предупрежденията на администрацията на Доналд Тръмп, че законът „несправедливо таргетира американските компании“, пише CNBC.

Тръмп нареди да бъде започнато разследване срещу планирания „дигитален данък“ върху технологичните компании. 3-процентния налог се прилага за френските приходи на около 30 големи организации, предимно от САЩ.

„Франция е суверенна и Франция решава собствените си данъчни правила. И това ще продължава да бъде така“, коментира френският министър на финансите Бруно льо Мер.

Той допълни, че САЩ и Франция трябва да достигнат до споразумение за постигане на сделка за „справедливо облагане“ на интернет гигантите, вместо да използват заплахи. В изявление, направено днес, американският търговски представител Робърт Лайтайзър обясни, че САЩ ще разследват дали френският данък дискриминира компаниите и дали не ограничава американската търговия. Разследването може да доведе до налагането на мита или търговски ограничения върху френски стоки и потенциално да ескалира глобалната търговска битка.

Франция излезе на преден план със собствена версия на дигиталния данък по-рано тази година. Той ще бъде налаган на компании, които генерират глобални приходи от дигитални услуги от поне 750 млн. евро (845 млн. долара), с 25 млн. евро (28 млн. долара) само от Франция. Льо Мер коментира, че данъкът ще събира до 500 млн. евро (565 млн. долара) годишно.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)