10314036_489748751127379_8887029674259420163_n-880x660

По стъпките на Скот Фицджералд и Зелда из Френската ривиера (част I)

07 декември 2016

По стъпките на Скот Фицджералд и семейството му из Френската Ривиера.

През 1924 г., Скот Фицджералд, съпругата му Зелда и тяхната дъщеря Скоти, напускат дома им в Лонг Айлънд за да се отправят на пътешествие в  Южна Франция. Правят го с надеждата да се намери по-евтино място за живеене, повече тишина, за да да пише Фицджералд и  „нов ритъм на живота ни“, както писателят пише.
Той вече е известен, особено след излизането на „Отвъд Рая“.

И…много неща се случват в живота им. На  Френската ривиера Фицджералд завършва „Великият Гетсби“ и се среща с Джералд и Сара Мърфи – бляскавата двойка, която Фицджералд ще използва като вдъхновение за последния си роман – „Нежна е нощта“ (също написан на Лазурния бряг).

Те пътували много из Лазурния бряг, в преследване на налудничавите приключенски идеи на Зелда, отсядали в емблематични за времето си (а и днес!) хотели, пребивавали във вили под наем и живеели така, сякаш няма да има „утре“. Много от ресторантите, вилите и хотелите все още пазят спомена за тях и живота им на т.нар „площадка за света.“
Въпреки, че те прекарали само няколко мимолетни години в Южна Франция, присъствието им остава. Да тръгнем по техните стъпки…

gallery-1479501488-hotel-du-cap-eden-roc

Hotel Du Cap-Eden-Roc, Антиб, по стъпките на Скот Фицджералд и Зелда

Hotel Du Cap-Eden-Roc, Антиб
Тържественият  Hotel Du Cap-Eden Roc, в Антиб, Франция, е кацнал на скалистия Лазурния бряг, за да се превърне в емблема, в която от създаването му през 1870-та година до днес са отсядали най-известните – от Хемингуей и Пикасодо херцога и херцогинята на Уиндзор. Той е увековечен в „Нежна е нощта“ като Хотела  за чужденци. Разбира се, в днешно време хотелът е пълен през лятото и е виртуален център на вселената по време на филмовия фестивал в Кан.

gallery-1479504456-la-colombe-dor-st-paul-de-vence

La Colombe d’Or, Saint Paul de Vence, по стъпките на Скот Фицджералд и Зелда из Френската ривиера

La Colombe d’Or, Saint Paul de Vence
С открития през 1920-та година Chez Robinson – кафене на терасата  и бар, La Colombe d’Or е един от световните най-почитаните арт хотели – място, където са работили Пикасо, Брак, Матис, Миро и Колдър. Небрежно, артистично и много френско! Скот и Зелда са били известни фенове на ресторанта на хотела, предлагащ традиционна френска кухня и  наели самостоятелна стая с тераса-градина. Сведенията разказват, че „харчели  много шумно парите си вечер“ в La Colombe D’Or. Дори ревнивата Зелда веднъж се хвърлила надолу по стълбите, след като Скот пиянски флиртувал с танцьорката Айседора Дънкан.

gallery-1479503610-hotel-continental-saint-raphael

Hotel Continental, Saint Raphaël, по стъпките на Скот Фицджералд и Зелда из Френската Ривиера

Hotel Continental, Saint Raphaël
Докато Джералд и Сара Мърфи живеели в Нotel Du Cap, чакайки да приключи ремонта на Вила Америка, семейство Фицджералд остават в Continental Hotel в Сен Рафаел през 1924 г.Красивият пристанищен град от времето на The Belle  Époque заема специално място в живота и творчеството на Скот Фицджералд – това е в Сен Рафаел, където заобиколен от борова гора, пинии  и цикади, Скот пише по-голямата част от Великият Гетсби.

Това е само началото на пътешествието. Ще се отправим и към Монако и Ница, по  стъпките на Скот Фицджералд и Зелда, в преследване на нежността на нощта из Френската ривиера.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)