MAIN-frenska-luchena-supa

Френска лучена супа

11 ноември 2018

Френската лучена супа е вид супа, типичен специалитет на френската кухня. Традиционно се приготвя от лук, бульон от говеждо месо, твърдо сирене грюер и крутони. Лучените супи са популярни още от времената на Римската империя. Лукът, който е в основата им е леснодостъпен и евтин, така че първоначално те са били храната на бедните хора. Съвременната версия на ястието е от 18 век и произлиза от Франция. Двете задължителни съставки са карамелизираният лук и говеждия бульон. При поднасяне отгоре се поръсва настъргано сирене и се добавят крутони, за да се напомня за първоначалния вариант на супата като храна на бедните, когато парчето сух хляб се е считало за деликатес. Според легендата, пръв е сготвил лучена супа Луи XV. При един от ловните си излети, късно вечерта кралят огладнял, но в ловната хижа имало само малко лук, масло и шампанско. Той смесил всички налични продукти и така се получила любимата на всички французи лучена супа.

Необходими продукти:
1 кг. лук кромид
50 г масло
2 г кафява захар
50 мл порто или друго десертно вино
1 ч.л. суха мащерка
1 дафинов лист
1 литър бульон от говеждо месо
сирене грюер или ементал
сол

Начин на приготвяне:
Почистваме и нарязваме лука на тънки полумесеци. Загряваме маслото и прибавяме лука към него, изсипваме и захарта. Готвим на среден огън около 20 минути, докато омекне и намали обема си 3 – 4 пъти. Когато лукът започне да се карамелизира прибавяме мащерката и сол на вкус, а котлонът усилваме. Готвим още около 10-15 минути, при непрекъснато бъркане. Добавяме портото, а след 5 минути, когато то се е абсорбирало, прибавяме бульона и дафиновия лист. Когато супата заври, намаляваме котлона и оставяме да къкри за 15 – 20 минути, или докато течността се редуцира, а супата – сгъсти.
През това време подготвяме филийките за сервиране.
Нарязваме една франзела по диагонал на филийки. Подреждаме ги в тава и ги запичаме във фурната на 220 градуса. Когато придобият златиста коричка ги изваждаме и още горещи ги натъркваме със скилидка чесън.
Преди сервиране, супата разпределяме в огнеопорни купички. Отгоре слагаме по една препечена филийка, поръсваме с прясно настъргано сирене грюер, или ементал, и запичаме на горен реотан във фурната, докато сиренето се разтопи и образува апетитна коричка.
Сервираме веднага.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)