14767969832487

Френският комикс по романа „Под игото“ ще излезе в началото на 2017

20 октомври 2016

Единственият в света комикс по мотиви от романа „Под Игото“ на Иван Вазов, създаден в края на 60-те години на миналия век във Франция, се очаква да излезе преведен на български език в началото на 2017 година.

Комиксът – дело на френския художник Жак Наре, е публикуван в парижкия вестник L`Humanite dimanche на 29 септември 1969 година и в продължение на една година запознава читателите с българската епоха по онова време. Илюстрациите в графичното произведение са пресъздадени много живо, тъй като преди да започне творението си, Жак заедно със своята съпруга посещават България и всички възрожденски градчета, за да се запознаят лично с автентичната среда, в която се развива действието на романа.

580622f77f61c

При проучване се оказва, че пълното произведение на Наре се пази и в България, в къщата-музей на Вазов в Сопот, но подобно издание на български език все още няма. Именно така възниква идеята за предиздаване на комикса в България от единственият в страната „Музей на комикса“ и Регионалната библиотека в Русе. В инициативата са се включили и студенти от Русенския университет, които провеждат няколко благотворителни кампании за събирането на средства, необходими по първоначалното стартиране на проекта.

„Желанието ни е рисуваният роман в картини „Под игото“, адаптиран от френския художник Жак Наре във вестник „Юманите“ през 70-те години, да бъде събран в едно книжно тяло и адаптираният текст да бъде преведен и представен за широката българска публика“, поясни директорът на Музея на комикса в Русе Стоян Стоянов.

Преводач на адаптирания френски текст на „Под игото“ за българското издание е арх. Орлин Неделчев, изследовател на комикс изкуството. Неделчев решава да запази илюстрациите и да преведе комикса, за да могат повече българи да се докоснат до него. Той знае отлично езика, тъй като е учил във Френския лицей в Тунис.

Очаква се фототипното издание на комикса „Под игото“ да излезе до края на годината, а преводът на комикса до началото на 2017 година.

Снимки: „Музей на комикса“ гр. Русе

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)