cristal-baccarat-perfume-mc3a1s-caro-del-mundo

Френският кристален флагман Вaccarat бе купен от китайци

03 юни 2017

През 1754 година крал Луи XV издава декрет, с който създава фабриката за производство на кристал Вaccarat. От тогава до днес, тя  е сменила собствеността си няколко пъти, но винаги е била във френски ръце. Но ето, че преди дни емблемата на френския кристал премин ав китайски ръцесъобщава Bloomberg.

Ювелирен трапезен сет на Baccarat

Ювелирен трапезен сет на Baccarat

Китайската инвестиционна компания Fortune Fountain Capital купува контролния дял от компаниите за частен капитал, притежаващи Baccarat, за около 164 млн. евро, сочи изявление от петък. Сделката слага край на повече от десетилетие, в което Starwood Capital поема бранда от фамилия Тетанже през 2005 г. Компанията L Catterton, която е подкрепяна от лидера в луксозните стоки LMVH, купува дял през 2012 г., като в същото време не повече от 10% от акциите са публично тъгувани.

Кристалните полилеи на Baccarat  са емблема за качество и престиж

Кристалните полилеи на Baccarat са емблема за качество и престиж

Baccarat е известна с комплектите си чаши за шампанско, с униканите си полилеи, кристални бижута и невероятни стъклени пластики. Най-изтънчените творби на бранда включват кристални перила на двореца Долмабахче в Истанбул, а дизайните на Baccarat се колекционират от кралски семейства, включително португалската кралска фамилия. Някои от творбите на Baccarat са изложени в Лувъра.

Един от ценните експонати на Baccarat са изложени в Лувъра

Един от ценните експонати на Baccarat са изложени в Лувъра

През последните години приходите на компанията обаче спадат. Годишните продажби са намалели през всяка една от последните 4 години и са достигнали 148,3 млн. евро през 2016 г. Fortune Fountain, собственост на наследници на известния китайски калиграф Уан Сиджъ, е договорила купуването на 88,8% дял от Starwood и L Catterton за по 222,70 евро на акция. Цената е с 14% под стойността на затваряне на акциите в четвъртък, които отчитат ръст от около 19% през последните две седмици заради спекулации около сливането.

cristal-baccarat-rubc3ad-francia-1850

Baccarat каза, че продажбата ще помогне на компанията да ускори плановете си за разширяване в Азия и Близкия изток. Fortune Fountain ще запази производството и работните места във френския град, на който е кръстена компанията – Бакара, а Даниела Рикарди ще остане неин главен изпълнителен директор.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)