national-assembly-sofia-bulgaria

„Фрийдъм хаус“: Осма година демокрацията в България е в упадък

25 юни 2015

Оценката на „Фрийдъм хаус“ за българската съдебна система се влошава в сравнение с м. г. Демокрацията в България е в упадък вече осем години, показва годишният доклад на неправителствената организация „Фрийдъм хаус“ „Страни в преход“, съобщава вестник „Сега“. Изследването на бившите социалистически държави определя България като „нестабилна демокрация“ и я поставя на девето място сред страните от бившия Източен блок. Преди нас са Словения, Естония, Латвия, Полша, Чехия, Литва, Словакия и Унгария. От държавите в ЕС изпреварваме единствено Хърватия и Румъния.

Изследването на „Фрийдъм хаус“ взема предвид 7 фактора – изборен процес, гражданско общество, независими медии, демократично управление – национално и местно, съдебна система и корупция. Най-ниски оценки България получава по отношение на корупцията и медиите – съответно 4.25 и 4 по седембална система, в която 1 е най-добрата оценка. Единствената различна от миналата година оценка, която България получава, е по отношение на съдебната система. Тя пада от 3.25 на 3.29.

Общата оценка на демокрацията в страната е 3.29. Тя се вписва в непрекъснато влошаващото се от 2008 г. насам положение. Неефективността и корупцията в политическата и съдебната система са основните проблеми, показва изследването. „Фрийдъм хаус“ отбелязва и ниското доверие в демократичните институции, както и банковата криза от 2014 г., която се дължи на „задушевната връзка между бизнесмени и политици“.

Общо 13 от изследваните 29 държави са оценени като „демократични“, 6 като „режими в преход“, а 10 като „авторитарни режими“. Средното ниво на демокрация спада в целия регион в последните десет години, показва изследването, като най-големият спад е установен в Русия. Унгария пък изпадна от режим „демокрация“ към „нестабилна демокрация“. /БГНЕС

снимка: touristmaker.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)