„Хабиби“ на Азис влезе в класация на „Ню Йорк Таймс“ (видео)

13 март 2016

Една от последните песни на Азис „Хабиби“ се появи в любопитна класация на „Ню Йорк Таймс“. Тя е на финалното 25-то място в „25 песни, които ни казват накъде отива музиката“ – заглавието, с което е нарекъл проекта си журналистът от „Ню Йорк Таймс“ Н. Абебе.

Той смята, че през последните сто години хората са се опитвали да си отговорят на въпроса за какво всъщност служи музиката. Кога и къде я слушаме? Трябва ли хората да притежават музиката? Кой трябва да пише музика? Сигурни ли сме наистина, че трябва да плащаме за нея? Според него величието на поп музиката идва от това, че без значение колко харесват песните им, те помагат на слушателите да открият себе си. Музиката помага на младите хора да определят стила си – дрехите, прическите, поведението си.

habibi

„Намерихме начин да съберем шепа песни, да ги подчиним на собственото си мнение и да създадем звуци, които доставят наслада. Също така те хвърлят светлина върху неща, за които ни е трудно да говорим – начинът, по който тези песни ни карат да се чувстваме, това, което откриваме в тях и което не е вече в ума на някой друг“ – с тези мотиви журналистът създава класация, в която подрежда 25 песни, като на последното място се нарежда и песента на български език „Хабиби“, изпълнена от Азис.

„Арабските китари, с които започва „Хабиби“ сякаш те отнасят на турските пазари или цигански кервани. Всъщност обаче, това е българска чалга“, отбелязва авторът. Той набляга на факта, че видеото е гледано над 20 милиона пъти в YouTube за по-малко от четири месеца. Абебе не се наема с твърдението, че това е най-големият хит на „Краля на чалгата“. 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)