IMGP7206

Хайде на пързалката!

24 януари 2016

„Ах, каква пързалка има, Анче, тази зима…
И измъкнахме се двама, без да види мама!“
Помните това сладко стихче от детските книжки, нали?  Очарованието на зимата не би било същото, ако нямаше сняг, пързалки и настроение. В случая ще ви разходим из ледената пързалка пред кметството във Виена, където не само Анчето се е измъкнало, а буквално цяла Виена се е струпала. Семейства с деца, без значение на възрастта, младежи, влюбени двойки, цели компании – всичко е на ледена пързалка.

IMGP7168

IMGP7172

IMGP7169

IMGP7175

В съботния и неделния ден в австрийската столица заваля сняг и това стана задължителна причина всички да се облекат здраво и да излязат, за да му се радват.

IMGP7189

IMGP7209

IMGP7165

IMGP7202

Площадът пред кметството е център на настроенията в града. Значимите събития са тук – Коледния базар, LIFE BALL, концерти на открито, традиционните пазари и редица други изложения и забавления. Днес паркът пред него представлява огромна ледена пързалка, разделена на няколко сектора. Силна музика се носи от тонколоните, а малки и големи слагат кънки и политат по леда. Усмихнати и доволни от падащия сняг!

IMGP7224

IMGP7237

IMGP7196

За организацията на пързалката е ясно – дълги редици от каси за кънки,  подредени  боксове за багаж, никакви опашки и струпвания.  Почистване нон-стоп и полиране на пързалките на сектори, така, че да не се помрачи и за миг настроението на хората, дошли да се забавляват. Никой не се блъска и всички се усмихват. Дори и мобилен банков офис е организиран, за тези, които им се наложи да банкират. Трудно е да преброиш точно колко души има в един момент, но при всички положения са над 1000. А пързалката работи 10 часа!

IMGP7193

Наоколо са и задължителните павилиони, но вече не за греяно вино и пунш, познати ни от Коледа, а за горещ шоколад, мляко с какао и тиролски чай.

IMGP7212

IMGP7221

IMGP7219

IMGP7215

В страничните алеи на парка пред Ратхаус /кметството/ приключението е още по-голямо. И те са превърнати в ледена пързалка, но с по-тесни пътеки. Сякаш си в гората на зимна разходка. Има си дори и правила за регулиране на посоките на каране, за да не влезеш в насрещното движение.

IMGP7179

Традициите на австрийците в зимните спортове са дълбоки. Но тук и сега – всичко е забавление и движение! Няма и грам стрес от непочистени участъци, от студа или мокрия сняг. Точно, ама точно обратното! Дори и да не си планирал да караш кънки, виждайки това масово настроение, няма как да устоиш.

IMGP7208

И ето, вече съм на пързалката…с фотоапарат в ръце. Не съм  единствена – и тук селфи манията тържествува.
Хайде на пързалката! Така зимата става повече от прекрасна!

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)