work-933061_960_720

Хакери източили 1 милион лева от българска фирма

10 май 2019

ГДБОП разследва случай, при който хакери са източили 1 милион лева от сметките на българска фирма. Това обяви в интервю пред „Труд“ началникът на отдел „Киберпрестъпност“ в дирекцията Явор Колев.

Той обясни, че това е най-голямата щета за наша компания заради компрометирана служебна комуникация.

„Почти всяка седмица в отдел „Киберпрестъпност“ се явява представител на пострадала българска фирма от компрометирана служебна комуникация. Хакери придобиват достъп до комуникация с чуждестранен контрагент и в подходящ момент променят банковите детайли, където да се преведат парите. Както всички знаем – няма сто процентова сигурност и защита, но при желание и воля от ръководния състав на фирмата се постигат завидни резултати“, допълни Явор Колев.

Той апелира към всички отговорни мениджъри да осъзнаят предизвикателствата на съвременния киберсвят и да инвестират в компетентен IT персонал, както и да обувачат всичките си служители.

„Пряко въздействие върху българския бизнес и интернет потребителите в страната имат най-вече атаките с криптолокър. Към фишинг имейл е прикачен зловреден код, който криптира всички важни потребителски данни, като се иска откуп в дигитална валута Биткойн. Жертви на подобни киберпрестъпления са родни компании от всякакъв калибър. Изключение не правят и правителствени и неправителствени организации, министерства, училища и т.н.“, допълни шефът на „Киберсигурност“ в ГДБОП.

По думите му, в момента българските компании са неподготвени за широк кръг от кибератаки.

Снимка: Pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)