1509161449

Обявиха награда от 1,5 милиона долара за главата на звездата от Боливуд – Дипика Падуконe

20 ноември 2017

Една от най-големите звезди на съвременния Боливуд, актрисата Дипика Падуконe е заплашвана с разправа, заради ролята й на легендарната индийска царица Рани Падмини, пише РИА Новости.

Радикални и популистки групировки протестират пред офиса на фирмата-разпространител, горят портрети на актрисата и настояват филмът да не се допуска до екран. Премиерата трябваше да се състои на 1 декември 2017 г., но продуцентската компания е отложила старта на прожекциите.

История и замисъл

Филмът „Падмавати“ заснет по епос от XIV век, разказващ за царица Рани Падмини (наричана също Падмавати) — съпруга на владетеля на княжеството Мевар – Ратан Сен.  Макар образът на владетеля да е изграден върху реално съществувала историческа личност — Ратан Сен,  учените не са успели да открият доказателства за истинноста на историята на Падмавати.

© Bhansali Productions / Viacom18 Motion Pictures (2017)

© Bhansali Productions / Viacom18 Motion Pictures (2017)

Според легендата, за да получи Падмавати – славеща се с изключителна си красота, – султан Дели Алауддин Мухамад-шах нападнал владенията на нейния съпруг. Мюсюлманският владетел успешно се справил с войската на Ратан Сен, но не успял да постигне целта си – Падмавати се самоубила самозапалвайки се, за да не попадне в неговата власт.

Учитайки, че в основата на филма стои не реална история, а легенда, а в самият епос се говори и за междурелигиозен конфликт между индуси и мюсюлмани, филмът – както и се очакваше – се оказа в центъра на огромен скандал. Още през януари членове на популистката организация от кастата на раджпутите „Шри Раджпур Карни Сена“ извършват погроми на снимачната площадка, а по-късно нападат и режисьора Санджай Лилу Бханзали.

Причина за безпорадъка стават слуховете, че във филма е показана сцена „преиначаваща историята“ със сън в който Падмавати вижда антагониста Мухамад-шах. Създателите на лентата, нееднократно отричат тази информация.

Филмът се оказа замесен в огромен скандал заради някакъв си слух. Слух, че във филма има сцена за съня на Рани Падмавати и Алауддин Халджи. Аз вече отрекох всичко това и предоставих писмено удостоверение в защита на думите си“, – заявява режисьорът Бханзали във видеообращение.

Ефектът на снежния сън

Заплахите обаче не престават. С предупреждение излезе и представителя на управляващата партия „Бхаратия яната“ Сурадж Пал Аму, отговарящ за работата с медиите в партийния клон на щата Хариана. Той обеща да удвои наградата за Падуконе и Бханзали, на 100 милиона рупии (или около един и половина милиона долара), както и да счупи краката на главния актьор във филма – Ранвир Сангу. Самата партия се дистанцира от изказването на своя представител.

Рапространението на филма е отложено за неопределен срок. Продуцентите са отменили премиерата на филма насрочена за 1 -ви декември, тъй като Централното бюро сертифициращо кинопродукциите все още не е издало разрешение за разпространение, а в понеделник е и отклонило петицията на авторите на филма, желаещи процесът да се ускори.

DNeyWaAWsAExOBt

Всъщност, макар филмът все още да не е внесен за разпространение, той вече е забранен от властите на щатите Уттар-Прадеш, Раджастхан, Мадхя-Прадеш и Пенджаб — във всички тях, освен последния, управлява националистическата партия „Бхаратия джаната“.

От своя страна, лидерът на Западен Бенгал, намиращата се в опозиция на правителството БДП, Маната Банерджи заяви, че това е цензура.

1509161158

Скандалът около Падмавати е не само досаден, но и е част от планът на управляващата партия да унищожи свободата на себеизразяване. Ние осъждаме тази прекомерна извънредна ситуация. Всички в киноиндустрията трябва да се обединят и да изразят в един глас своя  протест“, – е написала в Twitter Депика Падуконе.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)