Henry_ford_1919

Хенри Форд – индустриалният революционер

30 юли 2014

Хенри Форд променя начина на живот на много хора с практичните си и достъпни автомобили. Поточната линия и технологията за масово производство полагат основите на световната промишлена практика в първата половина от 20-и век.

Историята започва в община Спрингвил, Уйн Кънтри, Мичиган на 30 юли 1863 г., когато Хенри Форд се ражда. Той е първото от шестте деца на Уилям и Мери Форд. Учи в местното училище, където отрано показва интереса си към механиката. Този интерес се развива, за да му донесе наградата за един от най-големите индустриалци в света.

Кулминацията на неговите експерименти е през 1896 г., когато Хенри Форд завършва своя първи автомобил – КВАДРАЦИКЛЕТЪТ. Първият двигател на Хенри Форд е конструиран върху дървена кухненска маса в дома му на „Багли авеню“ 58. Именно този двигател Хенри Форд монтира в шаси, задвижвано от четири колела – първият автомобил Форд. През 1899 г. Хенри Форд напуска компанията на Едисън и основава Детройтската автомобилна компания. Година по-късно компанията фалира. Междувременно конструира няколко състезателни автомобили. С един от тях, на 10 октомври 1901 г.,  побеждава американския шампион Александър Уинтън.

Ford Motor Company е основана през 1903 г. Хенри Форд е вицепрезидент и главен инженер на компанията, притежаващ 25,5% от акциите. Първият автомобил, произведен от компанията, е продаден на 23 юли 1903 г. Хенри Форд става собственик и президент на Ford Motor Company през 1906 г. С модел Т, представен през 1908 г., Хенри Форд осъществява мечтата си да създаде надежден и ефективен автомобил, който е и достъпен. Този автомобил поставя началото на нова ера в транспорта – лесно се управлявал по суровите пътища и лесно се поддържал. Форд, модел Т отбелязва светкавичен успех.

Американският петролен институт удостоява Хенри Форд със златен медал за забележителен принос.

Хенри Форд умира в своя дом в Диърборн на 7 април 1947 г., на 83-годишна възраст.

Нека се поучим от блестящия изобретател и предприемач, с напредничави възгледи за механизмите на пазара, поведението на потребителите, конкуренцията, организацията на производство, философията на бизнеса с някои от неговите прозрения:

 1. Ако мислите, че можете или мислите, че не можете – и в двата случая сте прав.
 2. Препятствията са онези плашещи неща, които виждаш, когато отклониш поглед от целта.
 3. Ако в теб има ентусиазъм, ти можеш да постигнеш всичко, което искаш.
 4. Не мисли, че има грешка; мисли, как да я поправиш.
 5. Хората често капитулират ако претърпят катастрофа.
 6. Моята тайна на успеха се заключава в умението да разбирам гледната точка на другите.
 7. Само два стимула карат хората да работят: жаждата за пари и страхът да не ги загубят.
 8. Добрият приятел е този, който може да ви накара да проявите най-доброто, заключено във вашата душа.
 9. Идеалист – това е този, който помага на другите да забогатеят.
 10. Мисли за бъдещето – постоянното размишление за това, как да направиш повече, поражда такова състояние на ума, при което не може да се каже, че има нещо невъзможно.
 11. Когато не мога да управлявам събитията, аз ги оставям сами да се управляват.
 12. Сами по себе си идеите са ценности, но всяка идея, в края на краищата, си остава само идея. Задачата е в това да я реализираш на практика.
 13. Който наистина работи, не се нуждае от титли. Работата му се явява достатъчна чест за него.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)