Хижа на ръба на върха

06 септември 2016

Хижа „Солвей“ е разположена на североизточния хребет на Матерхорн, близо до градчето Цермат в кантона Вале в Швейцария. На 4 003 метра тя е най-високата планина хижа, собственост на швейцарския алпийски клуб, и е предназначена да се използва само в крайни случаи. Въпреки това живописната хижа, която се намира 475 метра под върха, е спирка на много алпинисти, поели пътя към Матерхорн, които си почиват и се наслаждават на невероятната гледка.

Хижа "Солвей"

Хижа „Солвей“

Хижа „Солвей“ е построена през август 1915 година само за 5 дни. Всички строителни материали са били пренесени от най-близката хижа на 3260 метра с помощта на животни.
Хижата е кръстена на белгиеца Ернест Солвей (1838-1922), който е осигурил средствата за постояването й, както и за най-известната хижа по билото на Матерхорн – Hörnli. Ернест Солвей е химик, индустриалец и филантроп, известен с открития от него начин за получаване на натриев бикарбонат (сода). След пенсионирането си започва да се занимава с алпинизъм. Времето, прекарано в планината, го кара да осъзнае не само красотата й, но и опасностите, които крие. Затова и дарява средствата за тази живописна високопланинска постройка.

Източник: justsomething.co

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)