Холандия – страната, в която половината жители работят на половин работен ден

28 май 2017

Холандия често попада на челните позиции в класациите за най-добри места за живот, за добър стандарт и удовлетвореност на гражданите. Някои свързват добрия живот на холандците и спокойната нагласа с техния подход към работата – повече от половината население на Холандия се труди на половин работен ден. Това е много по-голям процент, отколкото във всяка друга западна държава, пише списание Economist, цитирано от economic.bg.

Статистиката сочи, че в повечето страни-членки на ЕС около една пета от хората са наети на половин работен ден (8,7% от работещите мъже и 32,2% от работещите жени). В Холандия обаче 27% от мъжете и 77% от жените работят по-малко от 36 часа на седмица. Защо това е така?

Повече от половината население на Холандия се труди на половин работен ден

Повече от половината население на Холандия се труди на половин работен ден

Част от причината е, че холандките са стъпили по-късно на трудовия пазар от други европейки. По-малко мъже от Холандия е трябвало да се включат във войните през XX век и съответно не е било толкова необходимо жените да поемат работата във фабрики и болници. Благодарение на богатството на държавата, двоен доход не е бил нужен на повечето домакинства. А и политиките са били доминирани от християнските ценности до 80-те години на миналия век и фокусът е бил върху това да се осигурят достатъчно големи помощи, за да могат жените да оставят вкъщи и да отглеждат децата си.

Още по темата: Велосипеди, канали и лалета или… просто Амстердам!

Всичко това започва да се променя по-драстично в края на 80-те години. Страната най-сетне осъзнава, че ще е полезно да мобилизира жените в трудовата си сила. Убеждението, че жените трябва предимно да отглеждат децата си, обаче, все още е силно застъпено. Затова работодателите назначават повечето жени на половин работен ден. И до ден днешен това е често срещана практика. През 2000 г. в закон бе записано правото на жените и мъжете да поискат работа на половин ден. Много се възползват от него, защото заплатите дори за половин ден са достатъчно високи и предпочитат да отделят повече време за други занимания.

Дали обаче това спомага за еманципацията на холандките? Висок процент от жените в страната работят, но малко от тях са на ръководни позиции. Преди време холандското правителство постави като цел 30% от мениджърските позиции да бъдат заети от жени, но през 2015 г. този процент е бил едва 5 на сто.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)