GL0507_Roasted-Brussel-Sprouts_s4x3

Холандската кухня (част II)

13 януари 2016

Вече си предложих няколко рецепти, които холандците обичат да похапват по всяко време. Няма по-народно място в Нидерландия, та дори и в Белгия от фритюрите – малки закусвални, в които се предлагат няколко вида крокети и пържени картофи. Няма неделя следобед в холандска къща без битерболен, квекебом и каас крокети. А и още…

Брюкселско зеле с бекон и пюре от картофи
Много популярна гарнитура към наденица, месо, дори и риби (на горната снимка). Сварявате 800 гр картофи и ги намачквате хубаво с половин чаша течна сметана, масло, колкото решите, че се полага, сол, бял пипер. Запържете 250 гр бекон, нарязан на кубчета или шарена сланина, а също и с пушени гърди става вкусно – да станат хрупкави, прибавете 800 грама ситно нарязано брюкселско зеле (предварително бланширано – сварено за кратко в подсолена, вряща вода), като се запържи добре, прибавете 2 домата, нарязани на ситни кубчета, сто грама кисели краставички, също на дребни кубчета, сол пипер, малко течна сметана и накрая прибавете картофеното пюре. През цялото време разбърквайте.

Steamed-white-asparagus-hollandaise-sauce-蒸白蘆筍配荷蘭汁

Бели аспержи със сос
Би трябвало да ги сложат на Нидерландския флаг – до такава степен символизират страната. Холандците ги ядат сварени във вряща подсолена вода, полети с разтопено масло и ситно нарязани сварени яйца или със сос холандез. Сосът е много вкусен и си заслужава труда: На водна баня (върху тенджера с вряща вода слагате метална или стъклена купа, така че да не допира до водата) разбивате 6 жълтъка с малко сол, 1 с.л. лимонов сок, 1 с.л. бяло сухо вино и 1 с.л. вода. Постепенно прибавяйте 1 ч.ч. разтопено краве масло, като не преставате да биете. Внимавайте водата отдолу да не ври прекалено силно, ако видите, че сосът се сгъстява прекалено бързо, го махнете от банята. В случай, че ви се пресече, не се притеснявайте, прибавете 1 с.л. газирана или студена вода и още един жълтък, като биете непрекъснато с миксера – гарантирано се оправя. Залейте аспержите с този сос и се насладете!

o-STROOPWAFELS-1-facebook

Струпвафел
Няма холандска закуска без прословутите им тънки вафли. За 12 вафли замесете тесто от 3 яйца, 3 с.л. течна животинска сметана или мляко, 600 гр брашно, щипка сол, 1 ч.л. канела, 600 гр захар и 300 гр краве масло. Разделете тестото на 12 топки, които приплескайте на бисквита – кръгла вафла. На загрят сух тиган грилнете вафлата от двете страни за по 30 сек. Разрежете с конец или тънък нож бисквитата през средата надлъжно, така че да се получат две кръгли половинки. Слепете ги отново с карамел – загрейте 450 гр краве масло в тенджера, добавете 300 гр захар, бъркайте докато захарта се разтопи и се получи карамелен сос.

текст: Мариела Нордел
снимки: foodnetwork.com, lifestyleasia.com, huffingtonpost.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)