Тед Кочев

Холивудската ни гордост Тед Кочев се завръща в България с автобиография

26 юли 2017

Холивудската легенда Тед Кочев се завръща в България за премиерата на автобиографичната книга „Моят живот в киното. Режисьорска версия“. Заглавието излиза от печат на 28 юли като част от знаковата поредица „Амаркорд” на издателство „Колибри”.

Тед Кочев

„Моята първа и най-голяма любов е снимането на филми. Единственото, което не съм правил никога, е онова, което са очаквали от мен”, споделя прочутият канадски режисьор от български произход. Искряща с честността и остроумието си, „Моят живот в киното. Режисьорска версия“ (превод: Надя Баева, 416 стр., цена: 19 лв.) не е просто мемоарна книга, а разказ в близък план за живота и занаята, изпълнена с истории за приятелството на Кочев с писателя Мордекай Рихлер и работата със звезди от ранга на Силвестър Сталоун, Джеймс Мейсън, Грегъри Пек, Ингрид Бергман, Джийн Хекман, Джейн Фонда и Ричард Драйфус.

Още преди да е започнал кариерата си, го „дамгосват” като комунист и му отказват достъп до Америка. Тази забрана е огромно препятствие за Кочев, тъй като го заточва професионално в Канада, където по онова време практически не съществува киноиндустрия. Заради жестокостите, на които неведнъж са били подлагани негови близки, цени свободата и независимостта и се бори за тях като творец, каквото и да му струва това.

Тед Кочев и Силвестър Сталоун на снимачната площадка на "Рамбо"/снимка: IMDB

Тед Кочев и Силвестър Сталоун на снимачната площадка на „Рамбо“/снимка: IMDB

Роден през 1931 г. в Торонто, Канада, в семейство на български имигранти, Тед Кочев се научава от улицата как да разказва истории, преди да започне работа в телевизия CBC. Създател е на някои от най-значимите филми от волната епоха на 70-те години, сред които Обучението на Дуди Кравиц, Да се събудиш в страх и Отборът на Северен Далас. Особено нашумява след режисурата на първата част от легендарната екшън поредица със Силвестър Сталоун – „Рамбо“. След хитовете от 80-те Първа кръв и Уикендът на Барни, Кочев е сред продуцентите на телевизионния сериал Закон и ред: Специални разследвания. Носител е на „Златна мечка” от кинофестивала в Берлин, има две номинации за „Златна палма” и една за „Оскар”.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)