58

Хотелите се връзват с МВР и данъчните

10 май 2016

Глоби между 1000 и 7000 лв. ще плащат хотелиерите, ако не водят регистър на гостите си и по една или друга причина отказват информация за тях на полицията, данъчните и общините. Това предвиждат промените в Закона за туризма, които вчера бяха публикувани за обществено обсъждане, пише „Сега“. Проектът предвижда собствениците на хотели, мотели, апартаментни комплекси, вилни или туристически селища да бъдат задължени да осигуряват автоматичен обмен на данни между информационната система на водения от тях регистър и Единната система за туристическа информация. 

За по-малките – семейни хотели, хостели, пансиони, къщи или стаи за гости и др., се предвижда облекчение. Те ще подават данни за гостите си ден за ден, а не в реално време. Не е ясно обаче как точно ще се осъществява контролът по места.  Само по Черноморието хотелите, вилите, апартаментите са стотици. По закон и в момента хотелиерите трябва да водят регистър на посетителите си. Разликата е, че подаването на информацията от него се извършва месечно, а част от тях спестяват данните и декларирането на приходите. 
Самото вписване на туристите ще се прави в реално време. Преди дни министърът на туризма Николина Ангелкова изтъкна, че промените са наложителни „предвид геополитическата обстановка в момента“. Те се правят и с друга цел – изсветляването на доходите в сектора. 
За различните туристи ще се събира и различна информация. За европейците, швейцарците и гостите от държави – страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, ще се вписва само броят им, тяхното гражданство, датата на регистрация и датата на отпътуване. 

2704_1За останалите гости обаче ще се събира и запазва доста по-подробна информация като името, датата на раждане, гражданството, номера и серията на документа за самоличност. Данните за настанените туристи в единния регистър няма да са публични. Достъп до тях ще имат само НАП, МВР, общините и самите хотели. 
Данъчните ще събират данни за броя настанени лица и нощувките с цел „контрол на постъпленията от туризма“, а МВР ще има достъп до тях с цел „идентификация“. Подобен пилотен проект тръгна в Пловдив през есента на миналата година, когато започна изграждането на обща система между регистрите на хотелите с НАП и МВР. 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)