45a14617754698ca43ad46080b6263cb7e445ef127d227f8679ce48e9c43fcb2

Хотел Рила в София ще бъде съборен

30 юли 2020

Район Средец в София съобщи: „Уважаеми столичани,
В районната администрация е постъпил проект за промяна на регулационния и застроителен план на хотел „Рила“. Предстои хотелът да бъде съборен и да бъде построен комплекс от търговска, жилищна и административна част. Проектът предлага сериозна намеса в трудната за балансиране централна градска част“.

В становището си до главния архитект на София – Трайчо Трайков кмет на райот „Средец“ изброява значението на следните обстоятелства:
- Обектът попада в територия с културно историческо наследство. Появата на нова висока сграда ще наруши сериозно архитектурно историческия облик на ул. „Леге“.
- Новопредвидената сграда е разположена  в Археологически резерват “Антична Сердика и Средновековен Средец” с категория „национално значение“.
- Обектът попада и в охранителна зона на Единична недвижима културна ценност  „Църква „Св. Николай Мирликийски“, с категория „местно значение“. Съществуват опасения, че конструктивната стабилност на старинната църква и останалите сгради НКЦ може да бъде застрашена от предвидените мащабни строителни дейности.

Припомняме, че до преди няколко години хотел Рила бе собственост на Васил Божков. През 2017 година е придобито от дружество, свързано с Брендо.

 

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)