new-153

Хотел Сахер Виена – легенда без граници!

13 ноември 2019

В европейската лайфстайл култура има специални места – такива, които са събирали светския и политическия елит, които са били притегателно място за звездите, които са точка, до която всички искат да се докоснат. Едно от тези специални места е виенският Хотел Сахер. Всъщност, да се каже хотел е твърде малко – той е емблема! Емблема за стил и начин на живот! Част от очарованието му се дължи на историческото му минало, на събитията и историите, които знаменателната сграда помни. И така…

Хотел Сахер Виена - легенда без граници!

Имало едно време…Едуард Захер, който създава хотела и се  омъжва за Анна Фучс. Тя пък е прочута светска дама и за кратко превръща мястото в средище на богатите, модерни и интересни хора на Виена. Анна  Захер започва нова мода – започва да събира автографи от известната си клиентела, които са избродирани върху покривка. И днес Сахер продължава тази очарователна традиция. Сахер извоюва световна слава сред елита на Стария континент.

new 150

После идват по-сложни времена – Анна Захер умира в хотелската си стая, на възраст 72 години, след като повече от 50 години е живяла и е посветила на Хотел Сахер. Десет хиляди хора идват, за да отдадат последна почит на емблемата на най-популярният хотел в света. Но тогава някъде се загубва и икономическата концепция на хотела.

new 156

Ръководството не успява да издържи на ритъма на времето и  трябва да подаде молба за обявяване в несъстоятелност. Тогава се появява  общност от заинтересовани страни, формирани от добре известния  адвокат Ханс Гюртлер и собственикът на Cafe Siller, г-н Йозеф Силер. Те решават да се намесят в съдбата на хотела и да го спасят от изчезване.

new 153

Така и става… Хотелът претърпява цялостен ремонт: топла и студена течаща вода, централно отопление и електричество са монтирани в стаите – нещо революционно за времето си!  Той отново става средище на елита, а двете първи дами вече се казват Полди Гюртлер и  Анна Силер.

В следвоенна Виена хотелите са били контролирани от четирите сили на съюзниците. Така Сахер става British и събира така наречените висши офицери от  Transit клуб. Именно по това време, британският автор Греъм Грийн остава в продължение на 2 седмици в  Захер. Това е мястото, където той получава идеята за сюжета на „Третият човек“.  Днес има един апартамент в хотела на име „Третият човек“.

new 157

След края на унищожителната Втора световна война, Сахер, както и другите известни виенски градски хотели, се завръщат в ръцете на законните си  собственици – съответно семействата на Гюртлер и Силер. И от тогава стартира вторият му възход – става обичано и предпочитано място за световният елит при гостуването му във Виена, става нарицателно за стил и ексклузивен начин на живот, едноименната му торта обикаля света… Така през 1973 Сахер става кинозвезда с популярния телевизионен сериал „Ало Hotel Sacher, Portier“, с участието на най-известните австрийски актьори Maкси Бьом, Фринц  Екхард и Maнфред Ингер.Във Виенската щатс опера балет „Hotel Sacher“ има своята премиера.  Стартират и серия ремонти.

OL09_182_03

И …знаете ли от къде Джон Ленън и Йоко Оно излъчиха прочутото си голо интервю и доведоха до легдото си световната преса? Спалнята им в Hotel Sacher Wien, разбира се! .

croppedimage1220870-familybusiness

Следва серия на възходи. Собственикът Елизабет Гюртлер е наградена с  най-голямата награда на „Leading Hotels of the World“. Журито отбеляза и награждава нейното чувството за тренд и затвърждаване на мястото на лидерски позиции  в сектора с луксозните  хотели.

new 142

И днес, ако попаднете във Виена и не посетите легендарният хотел, то все е дно не сте били изобщо в австрийската столица! Още при влизането ще ви посрещне статуетката на невинното ангелче, което стои там вече повече от 250 години, заобиколено от букет червени рози. Това не се променя!

new 143

И само не си мислете, че розите са изкуствени! Абсурд! Просто се подменят всеки ден и винаги са червени! Така ги е презпочитала създателката  Анан Сахер!

текст: В.Симеонова

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)