IMG_2728

Храмовете, които лекуват (част I)

02 август 2014

В разказа на Елин Пелин „Занемелите камбани“ отец Йоаким изхвърля дрипавата жена от храма си и хвърля малката игличка със синьо топче, която тя забожда върху коприненото перде. На следващия ден камбаните на храма мълчат и не искат да възпроизведат звук. След дълги опити игумена открива карфицата и я забожда отново върху пердето. Тогава и само тогава камбаните започват да бият. Разказът остава в българската история като символ на вярата. Въплъщава в себе си идеята за това, колко свещено място е един манастир, какво ти дава той и на какво може да те научи. Вдъхновени от този разказ, ние, от InLife, решихме да потърсим манастирите, които лекуват. Вървяхме по пътя на вярата и изцелението – докато стигнем до истината. А основното нещо, което трябва да притежаваме по този път е вярата – че винаги и при всякакви обстоятелства доброто побеждава. 

l_block_record_169_2l3u1o1r9g

Храмът „Св. Антоний” в Мелник
Църквата в Мелник е един от двата храма в света посветени на светеца. Свети Антоний е отшелник, който е роден през 251 г. в Среден Египет. Като награда за безусловната си вяра и участието му в безброй битки в името на Христа той още приживе е бил награден от Бог с дарбата да изцелява. Сега иконата с неговия лик е това, което избавя клетниците от страданията им.

„Храмът на чудесата“ – така го наричат местните хора. И всеки един от тях може да разкаже история за изцелението и прошката, които светецът им е дал. Неизброими са чудесата, които са станали в мелнишкия град. Прииждат най-вече нуждаещи се от лек или на тялото, или на душата. Всички са добре дошли и никой никога не е бил върнат. Янчо Соколов, който се грижи за църквата, не отказва на никого съдействие и винаги помага на тези, които идват с чисто сърце.

На някои посетители светецът се усмихва, на втори намигва, на други се явява трето око на лицето му. Иконата отблъсква тези, които са много грешни. Наскоро жена застанала пред иконата, но изведнъж тръгнала назад. „Сякаш някой ме бута“, казала тя. „Излезе от храма, после пак влезе, но някаква сила така и не й даде да стигне до иконата на св. Антоний. Накрая призна, че е много грешна и си отиде“ разказва бай Янчо. Той уверява, че отвсякъде идват отчаяни хора, които тук намират верния път на живота си. На някои дори иконата на светеца помогнала в бизнеса.

Добърско-църква-2

Църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в с. Добърско

Построена е в далечната 1614 година като трикорабна базилика от заможни и будни добърчани. Наполовина е в земята, няма купол и камбанария. Но пък има куп други забележителности. Село Добърско привлича любителите на тайни и загадки от цял свят със своята църква. Хиляди са чужденците, които отскачат от курорта Банско до селището, за да видят неща, с които дори и филмите не могат да ги изненадат. На пода в светата обител е плочата с двуглавия орел. В краката на гордата птица са скиптърът и жезълът, символи на светската и църковната власт.

„Тази плоча притежава силно енергийно поле. Със сигурност помага на тези болни миряни, които влизат в храма с истинска и искрена вяра. Иконите също имат лечебна сила. Но истината е, че човек, който влезе тук, на практика храни душата си с видяното“, твърди кметът на Добърско Никола Найденов. Местните хора се гордеят с църквата си и от години настояват да бъде под егидата на ЮНЕСКО. Засега обаче е само сред 100-те национални туристически обекта на България.

(следва продължение)

За да „посетите“ още интересни места харесайте страницата на inlife.bg във Facebook!

текст: Костадин Костов
снимки: bgchudesa.com и beautybg.info

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)