asperzhi_s_hamon

Храната може да повлияе при развитието на рака

08 февруари 2018

Съществуват все повече доказателства, че храната във вашата чиния може да повлие на растежа и разпространението на рака, казват учени от Кеймбридж.

Изследвания върху животни, публикувани е научното списание Nature,  показват, че туморите на гърдата „гладуват“ без хранителния за тях аспаргин.

Той се намира в любимите ни аспержи, както и в домашни птици, морски дарове и много други храни.

Учените се надяват да се възползват от информацията за „кулинарните предпочитания“ на рака, и да подобрят борбата си с него.

Аспарагинът е аминокиселина – изграждащ блок от белтъчини – и носи името си от аспержите.

Разпространението

Изследването извършено от  британския институт за изследване на рака към Кембридж, е било направено въз основа анализирането на мишки, имащи агресивна форма на рак на гърдата.

Нормално те биха умрели в рамките на няколко седмици, време което би било достатъчно за разпространението на рака по цялото тяло.

Но когато мишките получавали бедна на аспаргин храна или лекарства които го блокират, туморът не успявал да се разпространи.

Проф. Ханън разказва пред ВВС : „Ние виждаме все повече доказателства, че  различните видове рак се влияят от специфични компоненнти в нашата хранителна диета. За в бъдеще, ние ще преработим диетата на пациентите или ще използваме лекарства, които биха променили начина, по който туморните клетки усвояват ‘своята храна“. Ние се надяваме, че този подход ще подобри лечението на редица ракови заболявания.

Ракът

Един единствен тумор рядко е смъртоносен. Проблемът идва когато ракът се разпространи в тялото на метастази. Тогава вече може да е фатален.

Раковите клетки трябва да минат през големи трасформации, за да се разпространят. За целта трябва да се „разкъса’ основния тумор, клетките да оцелеят в кръвоносната система и да се закачат в други части на тялото.

Това е процес при който учените смятат, че аспаргина може да ‘помогне„.

Но нека любителите на аспержи не изпадат в паника. Тези последни открития имат нужда от още изследвания и потвърждения, преди да се стигне до истински препоръки за хранителната диета.

Баронеса Делит Морган, изпълнителен директор на Breast Cancer Now, казва: „Ние не препоръчваме на пациентите тотално да изключват определени групи храни от своята диета, преди да се консултрат със своя лекар.  Ние също така поощряваме пациентите си да се хранят здравословно и разнообразно.

автор: James Gallagher

източник: BBC

превод: Пламена Славова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)