Храните, които бавно ни погубват

Храните, които бавно ни погубват

21 август 2015

В последно време тенденцията да се консумират правилните за здравето ни продукти става все по-модерна, което логично доведе до появата на редица екологично чисти храни на пазара. Все още обаче, мнозина от нас трудно могат да се лишат от любимите си лакомства и залагат на бургера и чипса пред зеленчуци и плодовете. Добре е обаче да знаете, че някои от тези полуфабрикати са изключително вредни за организма и най-добре би било завинаги да ги изключите от менюто си.

Пилешките хапки – избягвайте ги, особено тези, които се предлагат замразени в големи опаковки от по половин и един килограм в големите хранителни вериги. Действително, те бързо задоволяват глада и са вкусни, но тъй като са със съдържание на  голямо количество сол и консерванти, могат да ни навредят сериозно.

Чипс и пържени картофи – сами по себе си, картофите са отличен източник на полезни въглехидрати и съответно енергия. Когато обаче преминат през термообработка (избягвайте фритюрници), те се сдобиват с неимоверно много калории и консерванти, които организмът няма как да преработи. В крайна сметка се натрупват като мазнини по кръста, а оттам водят и до сърдечно-съдови проблеми и диабет.

Безалкохолни напитки

Безалкохолни напитки – за съжаление, българинът е сред най-големите почитатели на газираните напитки, които в същността си нямат абсолютно никаква хранителна стойност. Вместо това съдържат вредни вещества – например фруктозен царевичен сироп, който в някои страни е абсолютно забранен, защото е по-вреден и от бялата захар. Освен, че предразполагат към затлъстяване, докарват бактериални заболявания и дори носят опасност от възникване на рак.

Преработени меса – истината е, че месото може да е полезно единствено, ако си го приготвите лично и знаете какво точно се съдържа в крайния продукт. За съжаление, това е невъзможно при преработените като кренвирши, филе и т. н. Веднъж подложено на топлинна обработка, месото губи каквато и да е хранителна стойност.

Пуканки

Пуканки – любимите на киноманите пуканки, които се приготвят за две минути в микровълновата, са сред най-вредните възможни храни. Причината е, че комбинацията от генномодифицирана царевица, консервантите и солта води до редица здравословни проблеми. Освен това, те съдържат и диацетил, който руши белия дроб. Ако все пак държите на тях, просто се опитайте да си приготвите сами от домашна царевица.

Снимки: Fox News
Текст: Митко Попов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)