
В съвременния свят ние се гордеем с възможността да изпробваме храни от всички краища на света. Единственият проблем е, че сме много добри в това, което ядем, но не сме много добри в това, което произнасяме. Колко пъти сте си поръчвали ястия, които не можете да произнесете? Случвало ли ви се е да се отказвате от нещо в менюто в чужбина заради трудното му произношение? Със сигурност. За това специалистите от Оксфордския английски речник съставиха списък с храните, които най-често произнасяме грешно. Разгледайте списъка и следващия път на вечеря може да блеснете пред приятелите или колегите си, пише „Индипендънт“. Ето кои са най-трудните за произнасяне храни, с които англичаните оплитат езика си, докато ги поръчват в ресторанти.
Киноа – наричано често „златото на инките”. Смята се за една от най-полезните зърнени култури. В малките зрънца се съдържат всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни, както и висока протеинова балансираност. Използва се най-често за салати, както и ястия със зеленчуци.
Дзадзики – гръцка млечна салата, наподобяваща нашата „Снежанка“. Приготвя се с кисело мляко краставици, чесън, сол, зехтин.
Буйабес – гъста, но изтънчена супа от риба, произлизаща от средиземноморското крайбрежие на Франция. За разлика от повечето други рибни супи, зеленчуците не се варят, а се запържват предварително. Различните видове риби се добавят по различно време.
Пармеджано реджано – за по-лесно Пармезан. Това е най-известното в света италианско сирене, което англичаните не могат да произнесат.
Едамаме – е типично японско растение. Името му буквално означава боб на клонка. От него се прави и определен, подходящ за целта тип соя.
Асаи – или както е по-известно у нас акаи. Това е вид палмово дърво. От плода се приготвят гъсти нектари, каши, газирани води и други напитки. Растението се отглежда предимно заради богатите на антиоксиданти плодове и сърцевината на ствола на дървото, която се използва за приготвяне на салата, известна като „салатата на милионера“ заради превъзходните си вкусови качества и високата си цена, дължаща се на спецификата на обработката ѝ.
Чипотле – това са люти и пушени люти чушлета. Най-често се използва за пикантни сосове.
Манчего – испанско твърдо сирене, направено от овче мляко. Обявено е от Европейската комисия, за „продукт с традиционно специфичен характер“. Може да се произвежда единствено в района на „Кастилла Ла Манча“ в Испания, където зреенето му се подпомага от специфичните климатични условия на региона.
Ньоки – типично италианско макаронено изделие. Обикновено домакините го приготвят като паста със сметанов, гъбен или доматен сос, пармезан и песто. /БГНЕС
снимка: funkychickens.co.za

Предишна:
Григор е в третия кръг, следва сблъсък с Федерер (видео)

Следваща:
Бербо излиза срещу Берое за юбилея?
Още по темата
-
Защо Неймар е аут от Копа Америка? (видео)
In SPORTНападателят на Бразилия Неймар беше наказан за 4 мача от Дисциплинарната комисия на Копа Америка, ...
-
Валери Божинов с умилително послание към дъщеря си
In SPORTФутболистът Валери Божинов поздрави дъщеря си Никол, която навърши шест години, от профила си в ...
-
Балъков: Имаме нужда от още един нападател
In SPORTСтарши треньорът на Литекс Красимир Балъков обяви пред „Тема Спорт“, че се нуждае от още ...
-
В САЩ повдигнаха още завесата около скандала с изнасилването и Кристиано Роналдо
In SPORTСкандалът около Кристиано Роналдо и обвиненията, че е изнасилил момиче преди 9 години, се появи ...
Остави своя коментар през Facebook