Parmesan

Храните, чиито имена англичаните не могат да произнесат

20 януари 2016

В съвременния свят ние се гордеем с възможността да изпробваме храни от всички краища на света. Единственият проблем е, че сме много добри в това, което ядем, но не сме много добри в това, което произнасяме. Колко пъти сте си поръчвали ястия, които не можете да произнесете? Случвало ли ви се е да се отказвате от нещо в менюто в чужбина заради трудното му произношение? Със сигурност. За това специалистите от Оксфордския английски речник съставиха списък с храните, които най-често произнасяме грешно. Разгледайте списъка и следващия път на вечеря може да блеснете пред приятелите или колегите си, пише „Индипендънт“. Ето кои са най-трудните за произнасяне храни, с които англичаните оплитат езика си, докато ги поръчват в ресторанти.

Киноа – наричано често „златото на инките”. Смята се за една от най-полезните зърнени култури. В малките зрънца се съдържат всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни, както и висока протеинова балансираност. Използва се най-често за салати, както и ястия със зеленчуци.

Дзадзики – гръцка млечна салата, наподобяваща нашата „Снежанка“. Приготвя се с кисело мляко краставици, чесън, сол, зехтин.

Буйабес – гъста, но изтънчена супа от риба, произлизаща от средиземноморското крайбрежие на Франция. За разлика от повечето други рибни супи, зеленчуците не се варят, а се запържват предварително. Различните видове риби се добавят по различно време.

Пармеджано реджано – за по-лесно Пармезан. Това е най-известното в света италианско сирене, което англичаните не могат да произнесат.

Едамаме – е типично японско растение. Името му буквално означава боб на клонка. От него се прави и определен, подходящ за целта тип соя.

Асаи – или както е по-известно у нас акаи. Това е вид палмово дърво. От плода се приготвят гъсти нектари, каши, газирани води и други напитки. Растението се отглежда предимно заради богатите на антиоксиданти плодове и сърцевината на ствола на дървото, която се използва за приготвяне на салата, известна като „салатата на милионера“ заради превъзходните си вкусови качества и високата си цена, дължаща се на спецификата на обработката ѝ.

Чипотле – това са люти и пушени люти чушлета. Най-често се използва за пикантни сосове.

Манчего – испанско твърдо сирене, направено от овче мляко. Обявено е от Европейската комисия, за „продукт с традиционно специфичен характер“. Може да се произвежда единствено в района на „Кастилла Ла Манча“ в Испания, където зреенето му се подпомага от специфичните климатични условия на региона.

Ньоки – типично италианско макаронено изделие. Обикновено домакините го приготвят като паста със сметанов, гъбен или доматен сос, пармезан и песто. /БГНЕС

снимка: funkychickens.co.za

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)