Fresh oysters on ice with lemon close up

Храни за здраве и красота (част II)

12 март 2016

Още като тийнейджър забелязах това чудо – храната като козметика и дори преди да се започне с масовото заливане на информация за полезните качества на продуктите, аз инстинктивно усещах кое е полезно за външния ми вид. Съучениците ми ме помнят, че всяко голямо междучасие търчах до млекарницата и изпивах по 1-2 бурканчета кисело мляко. Ябълковият сок тогава беше евтин и екологичен – не минаваше ден без няколко литра от него. Месо и питки ядях само по празници, защото беше скъпо, а най-много наблягах на сиренето, краставиците и доматите. Захарта ми беше непозната и изцяло я замествах с мед. Днес, 30 години по-късно, резултатите все още са видими – почти нямам бръчки, никога не съм ползвала фон дьо тен или друга козметика за прикриване на дефекти, защото нямам нужда от нея. И нека продължим с моята поредица от храните, които освен здраве, ни носят и красота…

Ойстери или Стриди на български. Те са богати на цинк, поддържат кожа, нокти, коса, лъскави и здрави, но не само това – стридите са невероятен афродизиак. Предлагайте ги за съблазняване, те не само ни правят красиви, но и разпалват желания…. Аз ги предпочитам сурови, мариновани – така се запазват напълно всичките им полезни свойства, но за който ги предпочита сготвени, ще дам и такава рецепта.

Първата трудност е да се научите да отваряте ойстерите. Има специални ножчета – тъпи и къси, но може и с обикновен нож да пробвате, стига да е със здрав връх. Пъхнете върха точно в „основата“ на мидата, където се съединяват двете черупки и леко въртете, докато се освободи желязната хватка. Леко завъртете с ръце двете части на черупката и отворете внимателно, за да не изплискате солената вода вътре. Прецедете течността, а месото извадете и оставете за няколко часа в хладилника в следната марината: Водата от мидите, лимонов сок, сол на вкус, зехтин, няколко капки табаско, ситно нарязана люта червена чушка (за любителите на люто), ситно нарязан магданоз, няколко капки Уорчестър сос, ситно нарязан червен лук, ситно нарязан див лук. Преди сервиране почистете черупката, сложете обратно вътре мидената ядка и сипете лъжичка от марината. Сервира се само с едно – изстудено шампанско (на горната снимка)!

wpid-oysters-rockefeller1

Ойстери „А ла Рокфелер“: Всеки ги харесва, дори и необичащите миди! Запържете едно шалот лукче ситно нарязано, деглазирайте с малко бяло вино и когато течността се изпари, добавете 2 сл брашно да се запържи до златисто. Сипвайте по малко течна, животинска сметана, като бъркате непрестанно, до получаване на гъст сос бешамел. Овкусете със сол и смлян бял пипер и прибавете 2 ч.ч. спанак и половин ч.ч. настърган кашкавал (най-добре Чедър). Отворете и изчистете мидите, като прецедите водата и запазите ядките цели. Излейте водата в готовия сос и разбъркайте добре да се интегрира. Сложете във всяка черупка по една мида, залейте със соса и поръсете отгоре настърган кашкавал. Подреждайте мидите в тавичка и запечете на 220 С до запичане на кашкавала.

Домати! Кой би очаквал, че този толкова вкусен плод (да, биолозите го водят плод) ще е съюзник в борбата ни за красота и младост? Ако има нещо, което не мога да науча българската домакиня, това е как да готви доматите! В България се отглеждат едни от най-вкусните домати – Розовия домат, Биволското сърце. Това е, което постоянно ми липсва в чужбина. Дори тук, в Холандия, съм си засадила няколко корена от тези български сорта, но резултатът е повече от смешен. Въпреки всичко, 12-13 доматчета, които ми се появяват някъде към август, си ги гледам като деца – всеки ден ги проверявам и им се радвам на „наддаването“.

IMG_9525

Ще ви представя една малко известна рецепта за домати, а именно – сушените, които са толкова популярни в Италия. Нарежете доматите на 2-3 парчета, наредете ги върху тавичка, постлана с готварска хартия, овкусете със сол и зехтин и печете на 50 С фурна, като оставите вратичката леко отворена. Доматите са готови, когато съвсем се спаружат и изсушат. Може да ги съхранявате за няколко седмици така – на сухо и проветриво място или пък да ги затворите в буркани с олио и билки. Така приготвените домати са незаменими при пици, салати, а и като мезе.

20150910-pan-con-tomate-kenji-01

Една много лесна и много испанска закуска – нещо като нашата „Циганска баница“. Нарежете доматите на ситни кубчета, смесете ги с пресован чесън, ситно нарязан пресен босилек, сол на вкус и зехтин. Сложете във фурната филийки хляб, поръсени с малко зехтин, да се запекат. Сипете по лъжица от доматената салса и върнете за 1-2 мин отново във фурната.

(следва продължение)

текст: Мариела Нордел
снимки: markaddison.com, capesidefish.com, kristins.biz, seriouseats.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)