pay_de_platano_partido_0

Храни за здраве и красота (част III)

14 март 2016

Продължавам да ви запознавам с моя списък от деветте храни, които са най-добрите приятели на красотата, както и да ви предлагам интересни рецепти с тях.

Орехи! Те са благодатна храна – мога да се ядат само така – печени, сурови, с тях се гарнират салати, приготвят се десерти, сосове…

Орехов пай: Много лесно се прави и е пристрастяващо вкусен (на горната снимка). Смелете в блендера 1 пакетче бисквити тип „Дигестив“, смелете и орехови ядки на фино брашно и ги размесете в съотношение 1 към 1, за да получите фино брашно. Към него прибавете в съотношение 2 към 1 размекнато краве масло (маслото да е два пъти по-малко) и месете, докато получите твърдо тесто. Ако искате да е по-диетично, заменете маслото с кондензирано мляко, като слагате по малко от него и месите, до постигане на плътно тесто. Натъпчете го в намаслена форма за пай и оставете в хладилника да стегне. Натрошете на средно големи парчета 4 ч.ч. орехови ядки. В тиган сложете да се карамелизират 2 ч.ч. захар и когато започне да става течна, изсипете 2 ч.ч. сметана и 50 гр краве масло, като бъркате бързо. Внимавайте да не ви прегори захарта, котлонът не трябва да е много силен. Когато получите гъст карамелен сос, изсипете вътре счуканите орехи, разбъркайте добре и всичко, изчакайте малко да поизстине, и излейте върху пайевата основа. Върнете в хладилника да стегне. Гарнирайте изстудения пай с цели орехови половинки, разбита със захар, ванилия и течна, животинска сметана, и поднесете с чаша топъл шоколад.

Сациви-грузин.

Един малко познат в България, но абсолютен класик в Грузинската кухня е сос Сациви. Смелете 750 гр изчистени орехови ядки. Запържете в масло половин кг ситно нарязан лук, добавете няколко скилидки пресован чесън и на края – смлените орехи. Махнете от огъня и бъркайте да ви се получи гъста паста. Овкусете със сол, смлян червен или бял пипер, шафран, сух кориандър. Добавете като бъркате непрестанно и пилешки бульон, докато получите желаната гъстота. Аз лично го предпочитам доста гъст – почти като кьопоолу, но други го харесват по-течен. Вкарайте всичко в блендера и смелете до получаване на гладка консистенция. С този сос се заливат печено/варено пиле, сготвени меса, риби. При рибите се прибавя в соса и малко киселина – оцет или сок от лимон.

Киви – то е незаменимо в предотвратяване появата на бръчки, както и в борбата за красиви и здрави зъби. Вкусът му е толкова свеж и ароматен, че би било престъпление да се подлага този вкусен плод на топлинна обработка.

sorbet3

Сорбе от киви: Сорбето е вид плодов сладолед, без мляко или сметана. Много е вкусно и като десерт, и като „между ястията“ – за промиване на устата, преди следващото ястие. Трябват ви 10 кивита, обелени и пасирани, 100 гр захар, превърнати в гъст сироп със 1 чч сок от киви – оставете захарта и сока да си къкрят на слаб огън до сгъстяване. Прибавете 1 кч ликьор и смлените кивита, когато всичко се е поохладило, разбъркайте добре и сложете в машината за сладолед. Ако нямате такава, поставете съда във фризера и на всеки половин час разбърквайте добре съдържанието – да не се получават кристали, а всичко да се замразява равномерно. Поднесете с листенца прясна мента.

strawberry-kiwi-spinach-salad

Киви салата: Много е свежа и ви гарантирам, ще се приеме с овации от приятелките ви, за мъжете не съм сигурна. Нарежете на парченца киви и ягоди. Прибавете листа от „Бейби спанак“, овкусете със сол и направете заливка от зехтин, малко горчица, мед и сос „Уорчестър“. Поръсете с изпечени на сух тиган кедрови ядки и „женската“ салата е готова.

(следва продължение)

текст: Мариела Нордел
снимки: ladivinata.mx, cookingbox.ru, pastrylanguage.blogspot.bg, eatrunwritelove.files.wordpress.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)