Morena_Rosa_spring_summer_2013_swimwear_campaign3

Храни за идеален тен

19 август 2017

Съществуват голям брой храни, които са полезни за тена, а и му помагат да се запази. Кои са те и на кои от тях следва да обърнете внимание, за да се похвалите с идеален тен?

Първият важен елемент от тази диета са аминокиселините тирозин и триптофан, които стимулират производството на меланин. Най-много от тях има в рибата, птичето месо, яйцата и ядки. Бананите са истинска банка за триптофан.

Вторият елемент е растителният пигмент бета каротин, който придава на кожата златист цвят. Освен това, той предпазва кожата от слънчево изгаряне и от образуването на свободни радикали. Съдържа се в червените, жълти и оранжеви плодове и зеленчуци – моркови, тиква, чушки, праскови, кайсии, дини и пъпеши.

Третият елемент в тази диета е витамин Е – най-силният антиоксидант, който защитава кожата от преждевременно стареене. Могат да ви го доставят всички растителни масла.

Fresh-Veggies-istock-photo-1.24.11

Четвъртият важен елемент е селенът. Този елемент, не само предпазва кожата от стареене, но също така засилва имунната система и предпазва клетките на вътрешните органи от дегенерацията им в злокачествени тумори. Най-голямото количество селен има в морските дарове, бобовите растения, ядките и чесъна.

Не трябва да забравяме и за петия елемент от диетата за идеален тен – ликопена, който също стимулира производството на меланин в клетките на организма и придава на кожата златист оттенък. И той се използва при профилактиката на онкологичните заболявания. Най-много се среща в морковите и в червените домати.

текст: Марио Трифонов
снимки: снимки:  gotceleb.com и renewingwellness.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)