hristo

Христо Димитров – Пазител на българщината

07 октомври 2014

Българският хореограф и режисьор, известен като създател и продуцент на Националния фолклорен ансамбъл „Българе”, Христо Димитров е роден е на 7 октомври 1969 г. във Варна, но живее и завършва средно образование в Шумен. От десетгодишен танцува народни танци в самодейни състави. След отбиване на военната служба във флота, превръща хобито си в професия. От 1990 г. е редовен студент в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив в специалността „Хореографска режисура”. Дипломира се през 1994 г. в класа на проф. Петър Луканов.

Живее в Пловдив и се реализира в предприемаческия, издателския и рекламния бизнес до 2000 г., когато се премества в София.

Христо Димитров - Пазител на българщината

Христо Димитров – Пазител на българщината


През 2002 г. с активната финансова подкрепа на британския поданик Ян Чарлз Андерсон подготвя създаването на първия частен професионален фолклорен ансамбъл у нас.
На 1 октомври 2002 г. Христо Димитров и сестра му Елена Андерсон полагат началото на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”.
На 3 април 2003 г. е дебютът на ансамбъла в Зала 1 на НДК с премиерата на музикално-танцовия спектакъл „Това е България”, създаден от Христо Димитров.
Вторият му авторски спектакъл като сценарист, хореограф и режисьор е историческият „България през вековете”, с премиера през юни 2006 г.
Премиерата на третата му авторска творба – музикално-танцовия спектакъл „Албена”, е през май 2007 г.
Талантливият хореограф и режисьор създава през годините и т.нар. събитийни спектакли – „Морски истории”, „България в Европа”, „Последната нощ на Апостола” и др.
В навечерието на Националния празник 3-ти март през 2012 г. е премиерата на екранизираната версия на спектакъла на НФА „Българе” „Това е България“. Реално това е първият музикално-танцов фолклорен филм у нас по сценарий и режисура на Христо Димитров.
Той е автор и на четвъртия мащабен спектакъл на ансамбъл „Българе” – „Осмото чудо”, чиято премиера се очаква през 2015 година.

IMG_0249
Създава Фондация „Българе“ (2004), чиито задачи са да подкрепя, съхранява и популяризира българското фолклорно и културно наследство у нас и в чужбина.
Учредява Национално движение „Второ Българско Възраждане“ (2005), привличайки към идеите му много патриоти от различни слоеве на българското общество. В 7 български града тържествено са запалени вечни огньове на движението.
Издава луксозното патриотично списание „Българе“ (2005-2008).
Организира кампанията „Да развеем българското знаме” (2007).
През 2010 г. е избран за член на Управителния съвет на Сдружение „Майка България”.
Учредява Фондация „Вяра без граници” (2012) и клуба „Библията отговаря” (2014).
През 2014 г. по негова идея и с активното му участие се учредява Сдружение „Пазители на българщината”, като е избран за председател на Управителния съвет.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)