Britain Christo

Христо Явашев-Кристо за „Мастабата“: Не търсете смисъл!

18 юни 2018

Световноизвестният художник от български произход Христо Явашев-Кристо днес откри първото си произведение във Великобритания. То се нарича  „Мастабата”. Високата 20 метра скулптура е направена от 7506 варела, боядисани в червено, мораво и синьо. Тя има форма на египетска гробница и плава в центъра на езерото Серпентайн в лондонския Хайд Парк. Ето какво каза той при откриването:

Още по темата: Инсталацията на Кристо Явашев – най-посещаваната в Италия за 2016 година

 christo-london-mastaba-serpentine-lake-designboom-05

„Не търсете смисъл в тази скулптура, не търсете смисъл в която и да било моя работа, както не търсим смисъл в музиката. Визуалното изкуство не се занимава със смисъл, а с пропорции, цветове, форми и отношенията между тях. Всичките ми произведения са напълно безсмислени, безполезни и ирационални -  не може да извлечете полза от тях – нито политическа, нито икономическа, нито каквато и да било, само радостта и енергията от играта на светлината върху тези много специални интензивни химически цветове, начина по който те си взаимодействат един на друг като във византийска мозайка”.

„Още като разбрах, че Кристо готви проект за Лондон, знаех, че градът ще спечели неимоверно много, - каза бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, сякаш да опровергае думите на Кристо, че произведенията му са безполезни. - Лондон ще спечели енергия, ще зареди хората с радост и не на последно място ще спечели икономически, защото много туристи ще дойдат тук специално за да видят произведението на Кристо”.

Блумбърг пристигна в Лондон специално, за да води пресконференцията за откриването на „Мастабата“. Събитието започна със закуска в галерия „Серпентайн“, разположена в непосредствена близост до езерото. В нея е подредена изложба на Кристо и починалата му съпруга Жан-Клод, която показва всичките им произведения и проекти с варели от 1958 г. до днес.

 

Зрителите са посрещнати от първата прочута работа на Кристо и Жан-Клод - „Желязната завеса”, от 1962 г. Тогава артистичната двойка запушва улица в Париж със стена от варели. Това е малка, но важна за комуникациите улица „Висконти“ и проектът на Кристо и Жан-Клод разстройва значително движението във френската столица. Изложбата в Серпантайн включва няколко нереализирани проекта на Кристо и Жан-Клод с варели – един в Суецкия канал (1967), друг в Музея на модерното изкуство, Ню Йорк (1968), много рисунки и макети, и най-амбициозната „Мастаба“, която предстои да бъде направена – в Арабските Емирства. Ако бъде реализиран този проект, той ще се превърне в най-голямата скулптура в света, с височина 150 метра, или 7,5 пъти по-голяма от лондонската си „сестра“. Арабската „Мастаба“ се различава освен по размери, и цветово – тя е замислена в пясъчни нюанси, които резонират с пустинята.

Докато е на мостчето човек се наслаждава на панорамна гледка към нея, след това пътеката го отвежда сред храстите и цветята на Хайд парк, които частично я закриват, и в края на алеята изведнъж се озовава в непосредствена близост, така че пропорциите на „Мастабата“ имат пряко физическо въздействие върху зрителя. Това е единственият начин, по който може да се разглежда тази скулптура – когато възприятието се разгръща във времето през различни дистанции, гледни точки и светлини.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)