„Царевец“ във Велико Търново се превръща в Планетариум

01 юни 2017

Крепостта „Царевец“ в старопрестолната ни столица Велико Търново днес се превръща в Планетариум. на 31 май, освен да наблюдават слънцето и луната, децата и родителите им ще могат да видят и реплика на телескопа на великия италиански физик, астроном, астролог и философ, считан за основоположник на съвременната астрономия Галилео Галилей.

С професионалната техника, принадлежаща на астрономическата обсерватория „Джордано Бруно“ в Димитровград, през деня посетителите на Царевец ще имат уникалния шанс да наблюдават отблизо слънцето, а през нощта да видят кратерите на луната, пръстените на Сатурн и спътниците на Юпитер. Астрономите от първия планетариум в България гостуват във Велико Търново и със своя изложба на стари астрономически български книги, пособия и уреди.

Кадър от шоуто "Звук и светлина" на Царевец/сн. официален сайт

Кадър от шоуто „Звук и светлина“ на Царевец/сн. официален сайт

Междувременно, дни по-късно, търновци и гости на града ще могат да се насладят и на не по-малко любопитна изложба. На 2 юни, в деня на Ботев и на загиналите за националната ни свобода, в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ се открива изложба със сабите на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Георги Раковски, Филип Тотю, Панайот Хитов, Матей Светопреображенски и много др.родни революционери. Тя ще може да бъде видяна до 18 юли.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)