saffron-3591029_960_720

„Царят на подправките“

09 ноември 2018

Шафранът – „Царят на подправките“ е най-скъпата подправка в света. Заради неповторимите свойства и уникалния аромат на шафрана мнозина опиянено отварят портфейлите си и плащат солидни суми за стръкче вълшебство.

Какво представлява шафранът?
Преди да се превърне в подправката от щандовете в магазина, шафранът преминава през дълъг и трудоемък процес на обработка. Затова и цената му е по-висока от тази на останалите подправки. Шафранът се произвежда от изсушените близалца на есенни култивирани минзухари (близалцето играе женската роля при възпроизводството на растението). Във всеки цвят има по три близалца, които трябва да се извадят ръчно. Всяко влакънце съдържа в себе си химични вещества, вкус и аромат, които се освобождават при стриване. Въпреки че на външен вид подправката е червена, всъщност цветът, който изпуска, е жълт. В състава на царя на подправките влизат някои каротеноиди (естествени пигменти, произлизащи от плодовете и зеленчуците, бел. ред.), калциеви соли, витамини В1 и В2, восък и етерично масло. Количеството на каротеноидите и другите вещества, определящи качеството на шафрана, се изследват и описват в ежегодни доклади на Международната организация по стандартизация. Днес най-много шафран се произвежда в Испания, Индия, Турция, Китай, а сред най-големите вносителки на подправката са Германия, САЩ, Великобритания, Италия.

Вижте още: Наплив към единствения турски град под закрила на ЮНЕСКО (видео)

Шафранът в кухнята
„Царят на подправките“ има силен специфичен аромат, затова ако решите да овкусите ястието с него, трябва да сте внимателни с дозите. Шафранът не обича да се комбинира с други подправки и винаги се налага над тях. Използва се най-вече в източната и средиземноморската кухня за приготвянето на ризото, паеля, паста. Можете да го добавите към ястия с риба, пиле или агнешко, към някои супи и бульони. Подправката се комбинира добре с домати и аспержи. Шафранът е особено популярен сред сладкарите и участва в направата на бисквити, кексове, сладкиши, кремове, мусове. Но ако в другите ястия шафранът се слага накрая като финален щрих, тук е по-добре да го добавите още докато замесвате тестото или бъркате крема. Вълшебната подправка може да си купите на влакънца или на пудра. Ако сте избрали първия вариант, то преди употреба трябва да стриете влакънцата. Когато купувате шафран, гледайте той да е мек на допир, добре изсушен, със силен аромат и червен или оранжевеещ цвят. Съхранявайте шафранът на сухо, тъмно и хладно място, за да запази качествата си по-дълго време.

Шафранът - "Царят на подправките" е най-скъпата подправка в света

Шафранът – „Царят на подправките“ е най-скъпата подправка в света

Лечебни сили
Освен като отличен помощник в кухнята, шафранът действа и като лекарство. С лечебните си сили подправката надвива стомашните болки, настинката и дори съдейства за лечението на астмата. Острата кашлицата също не представлява проблем за него, тъй като шафранът притежава силно отхрачващо действие. Заради съдържанието на кроцин подправката стимулира черния дроб и под нейно влияние той отделя по-голямо количество жлъчна течност. Шафранът подсилва имунната система, препоръчва се срещу умора, сънливост и проблеми с нервите, освен това е мощен афродизиак. Големите дози го превръщат в маточен стимулатор, затова бабините рецепти го предписват при липса на менструация. Бъдещите майки не бива да прекаляват с него, защото шафранът може да предизвика аборт.

Легенди за шафрана
Тъй като мнозина твърдят, че шафранът е най-древната подправка в света, около него се носят различни легенди. Ето и най-разпространените: Според древногръцка легенда бог Хермес по погрешка убил владетелката на сърцето му и на мястото, където била пролята кръвта, израснало красиво цвете. Друга легенда твърди, че Хермес бил влюбен в юноша, който не отвръщал на чувствата му, тъй като сърцето му принадлежало на една нимфа. От ревност Хермес превърнал нимфата в храст, а юношата в цвете. Свойството на шафрана да действа като афродизиак също поражда митове. Омир пише, че Зевс лягал в легло, покрито от шафран, за да бъдат нощите му дълги и страстни. Клеопатра също се възползвала от ефекта на подправката и обичала да я прибавя във ваните си за по-голяма любовна наслада.

текст: Христина Спасова
снимки: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)