Цацаров иска имунитета на поне осем народни избраници

Цацаров иска имунитета на поне осем народни избраници

30 октомври 2014

Главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска имунитета на поне 8 депутати от новия парламент. Това е показала проверка на държавното обвинение за хора с висящи дела, попаднали в парламента.

„Сигурните“ имена са на Цветан Цветанов, който има три висящи дела в съда, както и на Волен Сидеров – с едно дело също в съда. Ще се иска свалянето на защитата и на евродепутата и бивш лидер на БСП Сергей Станишев.

Проверката продължава, може да изскочат още случаи , твърдят обвинители, пише „Преса“. От прокуратурата официално отказват информация до окончателно изясняване на списъка на „прегрешилите“.

Цветанов, Сидеров, Станишев сами се отказаха от имунитета си в 42-ото НС, за да бъдат разследвани и съдени. Сега обаче са придобили нова защита срещу наказателно преследване и затова Цацаров трябва да изпрати нови искания тя да отпадне. И тримата дотук декларираха, че са готови отново да се откажат от имунитета си. При Станишев това е невъзможно – правилата на ЕП не позволяват „самосваляне“ на защитата.

Бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Цветанов е подсъдим за присвояване на 50 000 лв. от бюджета на МВР, осуетяване на правосъдието заради 6 отказа да разпореди прилагане на разрешени от съдия спецразузнавателни средства спрямо някогашния шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, както и за неупражнен контрол върху мобилното подслушване по негово време. Две от делата му приключиха на първа инстанция – за присвояването бе оправдан, за 6-те „не“ – осъден на 4 г. затвор. Делото за подслушването няма финал.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров е посъдим за хулиганство и посягане на полицай заради скандала, който вдигна по време на полет на летище Варна в началото на годината. Делото не успя да тръгне в съда заради новопридобития имунитет.

Станишев от 4 години е обвиняем за загуба на 7 секретни документа, докато е бил премиер. Делото така и не успя да тръгне на първа инстанция.

снимка: hashtag-bg.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)