cacheva_radev_1478805754

Цачева категорично победи Радев в дебата по БНТ

10 ноември 2016

Бившият военен се обяви цинично за проевропеец, а опонента си обвини за турска кандидатура

В решаващия дебат по БНТ за битката за „Дондуков“ 2 между кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и подкрепения от БСП Румен Радев, генералът изпусна нерви и нападна опонента си с обиди и обвинения, че е турска кандидатура и е заложник на южната ни съседка. Така създаде реална опасност и за дипломатически скандал със съседите.

Престрелката между двамата избухна след като Цачева отправи остър въпрос към Радев: Световните медии определят, че в България на балотажа отиват проруска и проевропейска кандидатура, вие като каква се определяте? Радев започна да обяснява какво пишело за него във „Файнешънъл таймс“, но Цачева го сряза:“Отговорете ми като военен“.

Не сте ми началник. Няма какво да гледаме международните издания, важното е какво иска българският народ“, опъна се човекът на БСП. Той обяви че е проевропеец, а според турския „Миллиет“, дамата е кандидата на Анкара и на ДОСТ.

Цачева го сряза, че поведението му е некоректно и скандално. Всъщност Радев сам влезе в капана на Столетницата, която от началото на демокрацията винаги внушаваше и обвиняваше, че СДС и всички европейски ориентирани партии са турски подлоги и рисуваше лидерите им с фесове. В същото време лъсна истината, че ДПС всъщност е турското крило на БКП, което на три пъти в годините на демокрацията управляваше с бившите комунисти.

Цачева отправи следващия горещ въпрос на опонента си: Като сте проевропеец, каква е позицията ви за Крим. Определяният като близък до Кремъл кандидат на БСП отново разви теорията си, че е нарушено международното право, но над Крим се веело руското знаме и трябвало да се съобразяваме с това. Проблемът щял да се разреши по дипломатически път, обясни Радев, но не даде отговор защо бе предизвикана анексията с военна намеса на Русия.

Кандидатът на ГЕРБ заби нов горещ въпрос на опонента си: Как ще реагирате, ако над части на България, например по Черноморието, се развее руският флаг?

Радев не очакваше такъв изстрел и погледна като ударен с мокър парцал. Опита несръчно да се обясни, че въпросът е смешен и несериозен. „Вие вярвате ли си“, неловко запита генералът, опитвайки се да се измъкне от проблем, който притеснява отдавна много българи. И Русия, и Турция, и съседите от Балканите са приоритет на нашите отношения, но първостепенни са връзките ни с ЕС, те са определящи за другите контакти, категорична бе Цачева.

Категоричната победа в дебата дойде в момента, в който Цачева се разплака и разказа много лична родова история. Тя се показа смразяващо точна, компетентна, познаваща Конституцията, аналитична. Това предизвика порой от статуси във социалните мрежи, които определиха дебата като отличен спектакъл за Цецка Цачева и слаб за статиста Радев.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)