Цветанов и Борисов на различни позиции за кабинета на съгласието

Цветанов и Борисов на различни позиции за кабинета на съгласието

19 септември 2014

Председателят на националния предизборен щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на партията Бойко Борисов тълкуват по различен начин формулата за бъдещото правителство на националното съгласие, а разминаването на позициите им се случи в Кърджали, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

 Според Цветанов тази формула означава ГЕРБ да сформира самостоятелно правителство, което да бъде подкрепяно от всички парламентарни сили. Според Борисов – широка коалиция, съставена от ГЕРБ, БСП, ББЦ, ДПС, РБ и т.н., ако ГЕРБ не спечели 121 мандата. Цветанов изложи тълкуванието си в отговор на въпроса на БГНЕС, Борисов – от трибуната на митинга. И докато Цветанов през целия си тур в Кърджалийско бе категоричен, че никога няма да се съюзят с ДПС, то Борисов съвсем не потвърди тезата му. Напротив, той допусна възможността за неизбежни преговори с другите партии за съставяне на коалиционен кабинет, ако ГЕРБ не спечели поне 121 мандата в новия парламент.

Запитан какво точно означава за ГЕРБ кабинет на съгласието – правителство само на ГЕРБ с подкрепата и съгласието на всички останали политически сили, или моделът на Германия, Цветан Цветанов започна с уговорката, че е нужно да се направи разликата между българските социалисти и немските. „Там говорим за отговорни хора и политици, които мислят за просперитета на Германия и на Европа. Нека да си припомним какво ни обещаваха БСП преди година и половина – 250 000 работни места, АЕЦ „Белене“ – нищо не се случи от това“. започна Цветанов. Според него България се нуждае от стабилно и отговорно правителство, но то минавало през формация, която да бъде лидер за реализирането на успешен управленски мандат. „Затова в ГЕРБ се надяваме да получим достатъчна подкрепа за съставянето на самостоятелно правителство. Но това, което каза и нашият лидер е, че трябва да се реализират основните акценти от една управленска програма с по-широка парламентарна подкрепа. И когато имаме 3-4 основни приоритета, които могат да се реализират не с един управленски мандат, а с няколко, аз смятам, че в тази посока трябва да имаме един конструктивен диалог, а не реваншизъм и конфронтация, която беше заложена от тройната формула на управлението БСП-ДПС-Атака“, формулира Цветанов в характерния си стил.

Той подчерта, че само с висока избирателна активност можели да се неутрализират купеният и контролираният вот, това било единственото противодействие на страха от ДПС, а страхът бил огромен. „Всички тези пропаганди, че ГЕРБ ще прави коалиция с ДПС, са неверни, защото ГЕРБ иска стабилно правителство и ще предложи платформа, за да може да бъде подкрепена всяка секторна политика, която е в интерес на България. И точно затова нашият председател има предвид национално съгласие – да съставим правителството, което ще върне доверието на Брюксел, а това е правителството на ГЕРБ“, обобщи Цветанов. Той огласи и собствената си формула за кабинета на националното съгласие: „Национално съгласие е, когато подкрепяш добри секторни политики и управленския мандат, който може да се възползва от доверието на Брюксел, да върнем възможността да се възползваме от европейската солидарност. Цената на това доверие е 32 млрд. лева“, увери Цветанов.

Два часа по-късно Бойко Борисов, който пристигна на мястото на митинг-концерта и след повече от час трудно бе призован да се качи на естрадата, тъй като беше концентриран в дълга фотосесия, не отправи и минимален упрек към ДПС, но атакува социалистите. „Вие най-добре познавате ДПС, те никога нямаше да слязат от властта, ако не знаеха, че ситуацията е толкова тежка, никога. Но те видяха, че с БСП управление не може да има. За съжаление, в БСП нямат кадри, нямат експерти и само за година и два месеца ни върнаха там, където бяхме през 1990-а година – фалити на банки, дефицити, задължения на енергийна система с над 3 млрд. и кусур“, заяви бившият премиер. Той припомни, че ГЕРБ не обещава нищо, защото в касата на държавата няма пари. „По-добре днес да го знаете, отколкото някой друг да ви обещава, че ще направи 1 млн. работни места, ще вдига пенсии и заплати – няма откъде да стане. Това може да стане само с дългове за децата тук. И ние пак без дълг няма да се разминем, за да работят системите“, върна се Борисов на тезата си за неотложната нужда от нов дълг. „И повтарям – най-големият пример за това, което говоря в Кърджали е фактът, че ДПС напусна властта. Дори ДПС е единствената партия, която казва, че сега не иска да е на власт, че може да подкрепи някого, но не иска да е във властта. И БСП не искат да са на власт, защото са подписали договор с „Южен поток“, в който се оказва, че ние имаме само права, няма нито ред написан колко пари ще вземаме, за колко време и откога, е кое му е изгодно тогава? Не знаем какво са подписали за АЕЦ „Белене“, подчерта лидерът на ГЕРБ, който ту го спираше, ту го отваряше, за да се стигне до март 2012 г., когато взе окончателното решение да спре проекта за втората ядрена централа в Белене, което впоследствие също се оказа май не съвсем окончателно, защото министърът на икономиката и енергетиката на ГЕРБ Делян Добрев продължи да плаща милиони на консултантите. Всичко тези маневри на ГЕРБ по време на тяхното управление от 2009 до 2013 доведоха до това, че страната ни е подсъдна за над 1 милиард евро.

От трибуната на митинга той съобщи и сметките си – ако имат около 100 депутата, не биха могли да съставят правителство, а това означавало нови избори след 2 месеца. „И за да не ме питате на 5 октомври какво ще правим нататък, трябва да изкараме минимум над 115-120 депутати. В противен случай трябва да се водят разговори с БСП, с ДПС, с реформатори, ако влязат, с цензури, с всичките тези, които ги изброяват по телевизията. И тогава бих ви поканил ей така всичките и да видим сега кой ще изберем да му кажем „Добър ден““, каза Борисов. Според него другият вариант бил да върнат мандата отново и следващият кабинет да бъде „да си направят пак БСП, ДПС и Цензурата“. „Едно от двете ще е, варианти много няма! Или ще трябва да върнем мандата, ако сме под 110-115, или трябва да търсим някого за съюзник“, заяви Борисов и призова рехавия площад към мобилизация. „Предричам ви тежък хаос в държавата. И не, че ми е важно управлението, не, че ми е важна властта, но сега искат да ни унищожат с прегръдка“, намекна Борисов.

При следващото парламентарно мнозинство на ГЕРБ ще бъде въведено задължителното гласуване, за да се повиши избирателната активност и ще се положат усилия за налагане на електронното гласуване заради удобството на българите, напуснали страната ни поради тежката икономическа картина. Това посочи малко по-рано председателят на националния предизборен щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Запитан дали е съгласен с призива на Реформаторския блок главният прокурор да бъде отстранен от казуса с КТБ, Цветанов уточни, че главната отговорност носи БНБ и че няма формула, по която той да бъде изведен от работата си по случая. Решението може да бъде с пълен политически консенсус в следващия парламент, да бъде уволнен Иван Искров, заяви Цветанов, но не спомена името на Сотир Цацаров. Нека да вземем управлението и тогава да видим какви са възможностите да излезем от тази тежка криза, а за всичко случващо се носят отговорност както БНБ, така и КТБ, така особено предпазливо отговори той. Въпреки динамичните и често променливи нагласи на лидера си по отношение на Реформаторския блок за евентуално партньорство в управлението, Цветанов категорично определи новата коалиция като естествен съюзник. „Ако има възможност да съставим силно дясно-центристко управление с друга политическа формация, това съвсем закономерно е да бъде Реформаторският блок, защото в него има партии, които са членове на ЕНП. Самият факт, че ние подпомогнахме избора на Жан-Клод Юнкер и ЕНП да бъде доминираща в ЕК означава, че ние трябва да правим и правителство, което да бъде в същия формат. Заклевам се, че то ще бъде без ДПС“, зарече се Цветанов.

Той пристигна много преди Борисов в Кърджали, а цял следобед пред паметника на Васил Левски аниматори организираха интерактивни игри – баскетбол на нисък кош и дартс, а победителите получаваха тениски, гривни и колода карти. В късния следобед там се усети потискаща миризма на гнило и издирванията установиха, че умряло безпризорно куче е хвърлено в храста точно зад шатрата. Бдителните активисти на ГЕРБ мигом заподозряха опонентите си в провокация със заложения труп на животното в чест на предстоящите важни събития и гости. Щабният шеф Цветан Цветанов откри кампанията в Ардино, Крумовград и Момчилград, където повтаряше мантрата „Никога коалиция с ДПС“. Когато пристигна в Кърджали, слезе от автомобила си край автогарата и извървя пеш разстоянието до партийния офис в градския център, като успя да агитира всеки минувач да гласува за стабилна България. Фотофабриката „Снимка за Фейсбук“ работеше на пълни обороти и на практика отне 80% от времето на посещението. Едва докато политикът с ефективна присъда „лишаване от свобода“ се къпеше в народната любов и позираше за серията снимки, се разбра, че и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов непредвидено пътува към Кърджали и ще се включи в митинг-концерта за старта на кампанията. Междувременно образувалото се шествие от партиен актив от цялата област бавно пъплеше към концертния площад и се отби в парк „Арпезос-Север“, където евродепутатът Томислав Дончев заби табелата на зона с безплатен интернет-достъп. Такъв в района има от близо 2 години и е на Виваком по споразумение с общината, уточниха от администрацията. При откриването на уай-фая Цветанов, Дончев и водачката на местната листа Цвета Караянчева се наредиха в празна рамка в синьо и позираха като за ретро-снимка от луна-парк. Председателят на предизборния щаб не пропусна да спре за агитация майките и бебета им в парка, на които обясни как трябва да се гласува на 5 октомври.

снимка: temadaily.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)